Robin Hood vs Ragnar Danneskjöld

Alliansen tar ännu ett steg i rätt riktning. Även om ”Robin Hood”-skatten bara avskaffas delvis är budskapet ändå tydligt. Samtidigt som det är en signal om att man förstår vilken slags incitament som långsiktigt är nationalekonomiskt lönsamma och kommer att gynna hela landet, är det ett viktigt moraliskt ställningstagande från regeringens sida att den kommun som gör bra ifrån sig inte ska straffas för det.

Robin Hood, ja. I Ayn Rands underbara epos Atlas Shrugged introduceras vi för karaktären Ragnar Danneskjöld, som är ute efter att förstöra just Robin Hood, för att denna legend lärt oss att det är fint att stjäla från de rika och gav till de fattiga. Ragnar är också han en tjuv – en pirat faktiskt, vilket bara det är oerhört coolt. Han stjäl de pengar som den amerikanska staten ämnar ge i bistånd till utfattiga (gissa varför) kommunistiska folkrepubliker världen över, och ger tillbaka dessa till de rika, USA:s företagare, de som producerat värdena ifråga.

Man kan förvisso rättfärdiga Robin Hood med att han stal från en rik, priviligierad adel, som faktiskt hade berikat sig på folkets bekostnad. Men tänkandet har tråkigt nog levt kvar, trots att nollsummespelens tid är över. Danderyds kommun är inte rikare än Pajala för att man har stulit pengarna, utan för att dess invånare tjänat ihop sina surt fördärvade slantar genom hederligt slit. Straffa dem inte.
Niklas Elert

Just det ja, Ayn Rand är huvudperson i nya numret av Voltaire.

Lämna en kommentar




Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen