Fredspriset drar skam över de övriga Nobelprisen

Att man bär smoking i Oslo och frack i Stockholm under Nobelprisceremonin är en talande metafor för den enorma klasskillnad som råder mellan fredspriset och de övriga priserna. Medan Stockholmspriserna fortsätter att hålla hög klass och belöna viktiga framsteg och sann verkshöjd har fredspriset förruttnat i populism, politisk korrekthet och Oscarsgaletrams.

Norska Nobelkommittén bör skämmas. Barack Obama har suttit på sin post i dryga halvåret, och hans gärning för freden består hittills i vackra ord elokventa fraser. Kanske förtjänar han en dag priset, men idag är han enbart en symbol. Kommittén har uppenbarligen övergett sitt uppdrag och ordalydelsen i Nobels testamente för att kunna frottera sig med kändisar och skåla med höga dignitärer. Fredsprisets prestige är idag i mycket hög utsträckning avhängigt de övriga priserna. Dessa har stått pall för tidens trender och pöbelns skrik, och ständigt tagit sitt uppdrag om att belöna verkliga insatser på allvar. När tidningarnas undermåliga vetenskapsjournalistik gapar om könsfördelning fortsätter priserna med sitt enkla men tydligen politiskt så komplicerade uppdrag att uppmärksamma vetenskapliga framsteg. Men det är också därför vi kan känna oss trygga i förvissningen om att de kvinnor som belönas i år belönas för sina insatser och inte för sitt kön. Nobelpriset har inget genusuppdrag, ingen som helst roll att fylla då det kommer till att förändra eventuella strukturella problem i institutioner och på universitet. Lika lite skall Nobelpriset vara en del av populärkulturen och tillfälliga idéströmningar. Framförallt skall fredspriset belöna konkreta insatser, inte glorian ovanför någons huvud. Den Norska Nobelkommittén har fullkomligt glömt bort detta, och årets pris är ett stort skämt, en våldtäkt på Alfred Nobels minne.

Fredspriset bidrar allt mer till att sänka Nobelpriset i sin helhet. Låt smokingar och det faktum att Will Smith ska leda Nobelkonserten i Norge stå som symboler för prisets bespottansvärda folklighetskomplex – och hur rackigt och populistiskt det har blivit.

Jonas Sigedal

Annonser

5 Responses to “Fredspriset drar skam över de övriga Nobelprisen”


 1. 1 Apan oktober 9, 2009 kl. 12:31 e m

  Bra skrivet. Kanske är det dags att lägga ner fredspriset? Jag skulle hellre se ett pris i matematik.

 2. 2 Caroline oktober 9, 2009 kl. 12:33 e m

  Du kan ju tänka dig hur många A-listare som kommer flyga in för att stödja detta jippo, hur många närvarade inte under glorifieringen av Gore’s falskdravel?! Jag betackar mig!

 3. 3 Illwill oktober 9, 2009 kl. 12:34 e m

  De riktiga priserna + litteratur delas ut (bestäms) av kemister för kemi, fysiker för fysik, läkare (KI) för medicin etc

  Ekonomi är inte ett nobelpris, så det gills inte.

  Fredspriset…delas…ut…av…politiker.

  De riktiga priserna har gått till några av världens bästa forskare inom sina ämnen. Av forskare, för forskare.

  Politikerna (som de inkompetenta idioterna de är, oavsett land) har även de ofta delat ut till andra politiker:

  Kissinger (många ansåg när det skedde att det var det värsta skämtet de hört…de som kan sin historia vet vem Kissinger är)

  Jimmy Carter, en av USAs sämsta presidenter någonsin. Man kan inte direkt skylla på honom för klanteriet i Iran men man kan skylla på honom för att Al-Qaida fick träning och vapen.

  Arafat/Rabin, för de som trodde Kissinger var det värsta idioterna kunde hitta på…ledaren för en terroristorganisation får dela på priset tillsammans med en krigsförbrytare.

  Al Gore, fick ”fredspriset” för sitt miljöarbete. Det är illa i sig, att han har fullständigt fel…stämmer visserligen bra om man ser på politiker…hjälper inte direkt. Koldioxid är INTE en farlig växthusgas. Visst är det en växthusgas, men om något så skulle vi tjäna på att få lite mer i atmosfären…och det skulle inte påverka temperaturen nämnvärt. Vetenskap > PK.

  George Bush Junior/Saddam Hussein. Tyvärr kan man inte få Nobelpris efter man dött, annars hade detta faktiskt varit en möjlighet. Fast iof, Bush och Cheney skulle väl kunna dela på priset, för att de införde demokrati och fred i Irak och därigenom till Sverige (några hundra tusen berikare för oss, yippie).

  Politiker är idioter.

 4. 4 turemasing oktober 9, 2009 kl. 12:39 e m

  Dagens norgehistoria:

  Vet ni vad som skulle hända om man lät norrmän dela ut nobelpriset?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: