KD är mer rätt ute

Såsom tidigare nämnts på germaniabloggen borde homoäktenskap egentligen vara en fullkomlig ickefråga, helt enkelt eftersom staten inte skall blanda sig i fri kontraktsbildning mellan människor utan se till att de kontrakt som slutits efterlevts.

Nu har staten emellertid historiskt ansett detta vara en av dess många plikter, och med detta i beaktande är det naturligtvis bättre att utvidga begreppet äktenskap till att omfatta även homosexuella par än att inte göra någonting alls.

Förslaget haltar dock betänkligt med tanke på att man tillåter ämbetsmannen som förrättar äktenskapet att på basis av egna preferenser i moralfrågor avgöra om han vill betjäna ett homosexuellt par eller inte – såväl kyrkliga som borgerliga förrättare skall kunna vägra homosexuella par vigsel. Att prästerna fortfarande har någonting att säga till om överhuvudtaget är ju skrattretande, men säg ett annat politiskt område där man tillåter ett sådant godtycke! Ämbetsmännen skall väl helt enkelt efterleva lagen, eller?

Det vore för övrigt intressant att få reda på om också det motsatta är möjligt, dvs att man kan vägra heterosexuella par att gifta sig om det strider mot ens personliga övertygelse…

Även om jag sympatiserar föga med de flesta av kristdemokraternas moraluppfattningar visar de icke desto mindre i denna fråga god förståelse för att privatmoral inte nödvändigtvis behöver vara samhällelig moral. De föreslår ett system där

begreppet äktenskap utgår ur lagstiftningen och att vigselrätten för religiösa samfund upphör. I stället får både par av olika och av samma kön rätt att gifta sig genom registrering hos en myndighet

Det enda rimliga i mitt tycke.

Niklas Elert

Läs Germania

3 Svar to “KD är mer rätt ute”


  1. 1 Bengt januari 21, 2009 kl. 10:46 e m

    ”såväl kyrkliga som borgerliga förrättare skall kunna vägra homosexuella par vigsel.”

    Nej, det är inte sant. Enligt förslaget från m-c-fp ska alla borgerliga vigselförrättare vara skyldiga att viga alla par. De ska inte kunna neka homopar, svarta par, grönhåriga par etc. Och givetvis ska de vara skyldiga viga alla par eftersom de representerar det offentliga. För samfunden är det annorlunda eftersom det för dem är en teologisk ritual och politiker har inte kompetens att avgöra deras religiösa ritualer.

    Bengt Held

  2. 2 hulda3 april 27, 2010 kl. 7:49 e m

    En fråga

    En viktig fråga som finns inbakat i det här är:

    Skall vi också tvinga rabbiner i synagogorna att viga samkönade
    och
    skall vi tvinga buddister, hinduer, siker, osv att viga samkönade i deras helgedomar
    och
    skall vi tvinga muslimer att viga samkönade i moskeerna (fast, det är klart, det är det nog ingen politiker som vågar framhärda vad gäller islam)


  1. 1 Dags för skilsmässa? « Niklas Elert Trackback vid augusti 8, 2010 kl. 11:10 e m

Lämna en kommentar




Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen