En annorlunda historia

Jag närvarade idag vid Anders Edwardssons presentation på Kulturen i Lunds av sin bok En Annorlunda Historia, där den socialdemokratiska historieskrivningen utmanas. Har ännu så länge bara ögnat mig igenom inledningen, men den torde fungera som utmärkt ammunition och källa för den som vill utmana myten om att Per Albin Hansson och rörelsen byggde landet. Ett utdrag, på ämnet att svenskar tenderar att tro att vårt land är mycket bättre än det i själva verket är:

Svensk sjukvård antas till exempel vara världsledande. Att träffa en läkare samma dag som man ringer till sin vårdcentral är dock inte, som i de flesta andra utvecklade länder, en självklarhet. I Sverige har vi tvärtom haft vårdköer sedan tidigt 1970-tal.

För övrigt är det alltid med skräckblandad fascination jag går på Timbro Syds träffar. Förvisso är det ofta intressanta ämnen och gott om folk, men man har all anledning att oroas av den liberala återväxten i Skåne när medianåldern vid mötena är i närheten av de sextio. Populära diskussionsfrågor blir följdaktligen försvar, kommunism och utbildningens förfall. Så även denna gång – Edwardsson själv braverade bland annat med en sann, skräckinjagande anekdot från lärarutbildningen:

Under en kreativ historielektion uppmuntras en elev att ställa sig upp i mitten av klassrummet och vagga från sida till sida i syfte att illustrera en alm. Två andra elever springer under tiden i cirklar runt sin kamrat almen – den ene i den för historieundervisningen så nödvändiga rollen av en varulv och den andre som av varulven jagad men likaledes nödvändig kyckling.

Man tycker att det borde gå att tävla med den historieskrivning som dylika adepter kommer att propagera för i sitt yrkesliv. Kanske blir flumutbildningarna tillslut vad som fäller det socialdemokratiska propagandabygget?

Niklas Elert
som vill att ni även läser en annan annorlunda historia, Germania.

0 Svar to “En annorlunda historia”



  1. Kommentera

Lämna en kommentar




Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen