Så talar en statsman

Ibland glänser regeringen till, och imponerar med sitt statsmannaskap. Tro mig, oftast gör de motsatsen, de velar, tar tillbaka och går inte skarpt. Men idag säger man rakt, ut, tydligt och klart, att man inte ställer upp med några pengar till SAAB-affären. Det är klarspråk, men inte enbart klarspråk. Det är sund, begriplig hushållning med ekonomiska resurser som alla som tänker till en gång extra förstår sig på. Det handlar om en rad enkla sanningar.

Staten ska inte agera riskkapitalist.

Anledningen till att inga privata pengar finns är att affären bedöms vara undermålig.

Om staten ens antydde att pengar funnes, skulle den privata kreditmarknaden bli än mer motvillig att ordna fram kapital.

Man kan inte ta en krona från folket, filtrera den genom byråkrati och stoppa in i andra sidan av ekonomin och på så sätt skapa två kronor.

Om marknaden dömer företaget till konkurs är detta något positivt. Kapital frigörs, kompetens arbetskraft frigörs, och resurser kan omlokaliseras för att bygga upp ny, lönsam produktion i ekonomin.

Passivitet från regeringen orsakar inte arbetslöshet, den möjliggör en snabbare strukturomvandling, effektivare resursutnyttjande och på sikt lägre arbetslöshet.

Jag kan fortsätta. Alla förstår att det skulle vara ekonomiskt vansinne att pumpa in skattemiljarder i ett konkursbo. Socialdemokratin talar om ”ideologiska skygglappar”, som gör regeringen handlingsförlamad. Jag betackar mig för sådana usla, simpla argument, som inte ens försöker härledas från någon ekonomisk teori. Antingen beror det på sinnesslöhet eller på någon socialiseringsiver på vänsterkanten, men riktigt illa, det är vad det är. Följande är vänsterns recept.

Omfördela miljarder till förlustmässig produktion.

Ta pengar som skapas i ekonomin och flytta till ett ställe där pengar förstörs. Alltså inte bara förstöra ekonomisk aktivitet med skatt – utan därtill använda de stulna slantarna till att förstöra ännu mer av ekonomin!

Manipulera kreditsystemet.

Ignorera fenomen såsom att ekonomin inte kan luras, att bytes/handelsbalans måste gå jämt upp, att räntor och inflation påverkas av tillgången till pengar och att konkurs är en del av en dynamisk och innovativ ekonomi.

Det hela är så dumt så att det liknar inget. Idag är jag verkligen glad att vi har en borgerlig regering.

Jonas Sigedal

Annonser

3 Responses to “Så talar en statsman”


  1. 1 Eskil J augusti 19, 2009 kl. 9:46 e m

    Bra statsministern! Äntligen klartext. Affären med Königsegg har känts fel från början. Det är inte bara ekonomiskt riskabelt. Hur kan några äventyrare som tillverkar vansinnigt dyra och bensinslukande lyxbilar för miljardärer tro att staten i ekonomisk kristid och klimatkris ska överföra skattemedel till en överflödig bilindustri som snabbt måste gå över till tillverkning av miljöbilar för vanligt folk. Fredrik Reinfeldt säg det nästa gång,för marknadskapitalisterna verkar ju ännu inte ha förstått något om klimathoten.

  2. 2 PEZ augusti 19, 2009 kl. 10:50 e m

    OK. Statsministern lyckas snubbla rätt för en gångs skull. Men det vackra är ändå denna bloggartikel. Tack! Förnuftets röst klingar så rent och skönt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: