Staten och Kapitalet

Vi som misstänkte att landshövdingens på Gotland beteende inte var något isolerat fall får nu vatten på vår kvarn. Var fjärde kommunpolitiker kan tänka sig att bryta mot lagen i syfte att gynna ett lokalt företag, visar en studie från Växjö Universitet.

Det verkar råda en viss förvirring kring vad det innebär att bedriva en näringslivsfrämjande politik. En sådan måste gå ut på att göra grundförutsättningarna för företagande i samhället så goda som möjligt. Att ge speciella förmåner till lokala aktörer är lika smart som att skydda sitt lands industrier bakom tullmurar.

Samtidigt: att en fjärdedel av kommunpolitikerna är beredda att bryta mot lagen beror förmodligen inte på att en fjärdedel av kommunpolitikerna är skrupellösa och allmänt ohederliga. Snarare är det ett symptom på ett fel i ett systemet där Staten och Kapitalet allt som oftast sätter sig i samma båt. Det vore väldigt bra för Sverige om man kunde dra en så skarp gräns som möjligt mellan privat och offentligt.

Niklas Elert

Annonser

2 Responses to “Staten och Kapitalet”


  1. 1 Gustav Stålhammar augusti 10, 2009 kl. 2:54 e m

    ”landshövdingens på Gotland beteende” -mitt språkpolishjärta gör lyckliga trumvirvlar! Tack också för en politisk analys med integritet. Mången vänsterhjärna kommer säkerligen vilja tolka kommunpolitikers beredvillighet att åsidosätta lagen som ett resultat av kapitalismens framfart, och inte som ett hinder för den -vilket ju är sanningen närmare.

  2. 2 Niklas Elert augusti 10, 2009 kl. 3:18 e m

    G: jag tänkte att människor av din litterära kaliber bäst skulle förmå uppskatta den formuleringen. Den resulterar iof i ett litet hack i läsningen, men är ändå tusan så mycket bättre än att lägga s:et på Gotland. Det bästa alertativet hade kanske varit att undivka dilemmat med en formulering av typen ”det beteende landshövdingen på Gotland har visat prov på” el dyl…
    Angående det bredare resonemanget skulle jag nog kunna skriva en hel bok om det. Att till exempel tro att privatisering är bra hur det än genomförs är en ganska naiv syn som man dock kan tillskriva en del slentrianliberaler. Upphandlingar som inkluderar både stat och kapital, kan ge upphov både till underbud och vänskapskorruption. Därför är det oerhört viktigt med transparens och kontrollsystem, och inte minst vouchers som gör att brukarna av vården kan vända sig annorstädes om de inte är nöjda.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: