Megan Fox ett hot mot god smak

Megan Fox (ja, ni vet hon från Transformers) är, enligt tidningen FHM:s läsare, planetens sexigaste kvinna. Jag betackar mig. Men låt mig utveckla resonemanget, samtidigt som jag får en chans att förklara varför jag överhuvudtaget lade tid på att ta del av en sådan lista. När man jobbar natt, vilket jag gör ibland, finns mycket dötid. Som under gårdagen, då jag över Skypekonversation med en kompis i New York gick igenom FHM:s ranking över ”Planetens 100 sexigaste kvinnor”. Listan var som antytts en stor besvikelse. Förvisso bjöd den på ansikten vars skönhet man kunde instämma i, men segrarinnan ingav verkligen inget större hopp om estetikens och skönhetsidealens riktning. 

Nu kan jag inte avgöra om de läsare som ingått i omröstningen är representativa för någon metatrend, men om så är fallet, är vi sannerligen illa ute. Alla har rätt till sin egen smak, naturligtvis, men det som framlyfts som ideal säger något om samhället och kulturen. Och vad, mina vänner, säger Megan Fox om samtiden? Hon utstrålar ju knappast mycket annat än pur, djurisk sexualitet som talar till grottmannen snarare än den intellektuelle. Därtill bjuder hon på en urringad, översolbränd, djupsvankande show-off i sönderrivna kläder bland slipdamm och robotar – en estetik och ett kvinnoideal för män som vill få utlopp för irrationella drifter. Det handlar inte om upphöjning av det vackra, utan om att underkasta sig primitiv köttslighet. Om valet av Megan Fox som planetens sexigaste säger något om vår samtid, så är vi som sagt illa ute.

Det finns dock hopp. Kvinnor som representerar självförverkligande, glamourös skönhet, intellektuell kvinnlighet och som ingjuter respekt finns också på listan. Jag talar om kvinnor såsom Natalie Portman, Angelina Jolie och Scarlett Johansson. Jag hoppas att sådana kvinnor fortsätter att vara inflytelserika och inspirerande för vår kultur och vår estetik, gärna på Megan Fox’ bekostnad.

Jonas Sigedal

Annonser

5 Responses to “Megan Fox ett hot mot god smak”


 1. 1 Henrik Sundholm augusti 7, 2009 kl. 6:53 e m

  Visst tycker jag att Megan Fox är sexig. Men hon är också väldigt ointressant.

  En vän till min flickvän har träffat henne, och tydligen skall hon i alla fall vara trevlig.

 2. 2 Jonas Sigedal augusti 7, 2009 kl. 6:58 e m

  Ja, detta är ju naturligtvis ingen attack på Fox själv, utan ”idén” om henne, och vad ett sådant ideal betyder. Hon kan ju också mycket väl förändras och blomma ut som en vettig förebild.

 3. 3 Henrik Sundholm augusti 7, 2009 kl. 7:05 e m

  Att ”pur djurisk sexualitet” bara skulle tala till grottmänniskan håller jag inte riktigt med om. Vi har alla (nåja, nästan alla) en sexualdrift, och inte så mycket till val ifråga om vilka kroppar vi attraheras av.

  Men sedan är ju frågan om Fox har något mer att erbjuda filmvärlden än denna djuriska sexualitet. Det kanske hon har. Men jag har inte sett henne i någon mer krävande och seriös roll, så framtiden får väl utvisa det.

 4. 4 Jonas Sigedal augusti 7, 2009 kl. 7:17 e m

  Nej det kanske var lite oskarpt formulerat. Givetvis har vi drifter, men sådana här listor rankar ju också preferenser kring skönhet. Om sexighet och ren fysisk attraktion blandas ihop med skönhet – i meningen något vackert och upphöjt – så blandas ju drifter ihop med värden. Detta är inte ju inte en önskvärd utveckling.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: