Guld? Varför inte heroin, kokain, cigaretter, t-shirts eller fisk?

De av oss som går och funderar på en guldstandard som ett recept för att undvika nästa ekonomiska kris kanske borde vidga våra horisonter.

Människor, fria såväl som ofria, kommer att handla med varandra om tillfälle ges. Uppenbarligen är steget inte heller långt till att utveckla ett betalningsmedel för att underlätta dessa transaktioner. Reason fortsätter sin serie om alternativa valutor med exemplet Afghanistan. Nedanstående citat är hämtat från Associated Press:

When children felt like buying candy, they ran into their father’s fields and returned with a few grams of opium folded inside a leaf. Their mothers collected it in plastic bags, trading 18 grams for a meter of fabric or two liters of cooking oil. Even a visit to the barbershop could be settled in opium.

Att “värdefulla” varor såsom droger gör sig väl som betalningsstandarder är kanske inte heller så förvånande. Tidigare i serien har berättats om kokain-standarden i Colombia (från Telegraph):

No money has reached Guerima for months and transactions are conducted in coca, with one gram enough to buy a soft drink

Desto mer intressant med mindre uppenbara valutor. På Haiti har det till exempel utvecklats en t-shirt-standard. Cigaretter i amerikanska fängelser där fångarna inte får använda pengar är ett annat exempel, även om cigaretterna på senare tid har ersatts av… fisk.

Niklas Elert

.

Annonser

6 Responses to “Guld? Varför inte heroin, kokain, cigaretter, t-shirts eller fisk?”


 1. 1 Henrik Sundholm augusti 6, 2009 kl. 12:13 f m

  Jag antar att det här var skrivet med glimten i ögat? Att guld är ett mycket bättre betalningsmedel än opium och t-shirts bör ju vara så gott som självklart.

  Afghanistan, Colombia och Haiti är inte direkt de mest civiliserade och utvecklade länder i världen. Man får använda det bästa betalningsmedel som står en till buds. Fängelsekunder skulle inte direkt använda cigaretter (eller fisk!) som betalningsmedel, om de hade full ekonomisk frihet att välja och vraka mellan alternativen.

 2. 2 Niklas Elert augusti 6, 2009 kl. 12:23 f m

  Haha, ja, det var naturligtvis sarkastiskt.

 3. 3 Johan Folin augusti 7, 2009 kl. 10:37 f m

  På vilket sätt är guld bättre än något annat ämne eller vara egentligen? Guld är inte skyddat från inflation och guld har inget objektivt värde (vilket många verkar tro).

 4. 4 Peter augusti 7, 2009 kl. 1:38 e m

  nja, jag gillar inte guld mer än kokain eller tegelstenar och inget av det har mer än subjektiva värden.

  MEN, guld används i elektronik och smycken och uppskattas tillräckligt högt för att vara svårersättligt. Det rostar inte, är lagom mjukt, blänker fint, tar ganska liten plats mm mm. Dessutom finns det lagom lite av materialet också.

  I framtiden kanske nanomaterial på ett billigt sätt kan ersätta alla guldets funktioner och göra guld helt värdelöst, men idag har guld nog så gott värde som t.ex. kokain, batterier eller något annat konkret som (oaktat uppfinningar) har ett reellt värde per enhet.

  Det kanske finns bättre realvärden därute. Platinum? Diamanter? Rostfritt stål? Det gäller som sagt att ta lite plats, vara osårbart och ha en svårefterhärmelig funktion och guld har visat sig hålla yggligt historiskt. Inte helt och hållet, men bättre än det mesta.

  Inte ens mark har ett objektivt värde, men annars kanske kvadratmeter mark enligt ett graderingssystem för markens läge och beskaffenhet skulle fungera som realvärde.

 5. 5 Johan Folin augusti 7, 2009 kl. 1:45 e m

  Min poäng är att det är dumt att binda upp sig hårt till en metall eller vara. Det finns fördelar med ett oligopol på valutor. När yenen försvagas byter man till dollar till euro till yuan osv. Valutaspekulationer verkar stabiliserande.
  Ett alltför stort utbud av valutor skulle dock inte leda till något bra resultat, så fri konkurrens och egen produktion av fiatvalutor är inte heller någon bra lösning.

 6. 6 Jonas Sigedal augusti 7, 2009 kl. 5:46 e m

  Jag tror att de fördelar och nackdelar med olika valutor som finns prövas bäst under fri konkurrens. På så sätt kan den optimala myntfoten vaskas fram, såväl som antalet valutor och den kombination av konvertibler som är önskvärd. Jag tror antagligen att guld skulle utgöra något slags botten i systemet, utan att behöva vara verksamt på alla nivåer. Guld är ju givetvis betydligt bättre än kokain och fisk: det är det närmaste ett objektivt värde vi kan komma (det är inte objektivt, men har i alla tider hållits högt av i princip alla kulturer), det är exceptionellt tungt och således svårförfalskat, det är resistent, lätt att transportera, förvara, dela och forma. Därtill är det en lyxvara med en naturlig knapphet, även om det hela tiden bryts nytt guld. Men att guld skulle få en totalt dominerande roll i ekonomin är knappast troligt – eller ens praktiskt önskvärt.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: