Recepten i Colorado är bra, receptet mot Mexico dåligt

I Colorado har, förvånande nog, försäljningen av medicinsk marijuana ökat kraftigt sedan Coloradoborna röstade igenom en lag som tillåter just detta. Svenska Dagbladet skildrar detta, lika förvånande, denna ökning som ett problem.

Man får dock förmoda att invånarna i Colorado och de tolv andra amerikanska delstater som hittills tillåtit användningen av medicinsk marijuana gillar utvecklingen. Annars skulle de ju knappast ha godkänt den.

Om man nu tycker det är så hemskt att grannen röker braj får man väl i så fall ta och flytta till en annan stat. En av fördelarna med att bo i en union med olika delstatslagar är ju just den möjlighet som finns till institutionell konkurrens – gillar du inte de lagar som finns där du bor kan du ju alltid ta och flytta.

Tro det eller ej, alla som vill exportera den svenska modellen, svensk alkohol-, prostitutions- och narkotikalagstiftning till EU: poängen med en union är att det skall finnas utrymme för olika lagstiftning i de olika delarna av unionen.

När det gäller kontroversiella frågor som bruket av marijuana är denna institutionella konkurrens särskilt lovvärd: de delstater som legaliserar eller avkriminaliserar fungerar som experimentlaboratorier. När det visar sig att samhällena som anammar en viss lagstiftning inte faller sönder och samman leder det förhoppningsvis till en attitydförändring hos befolkningen i resten av landet/unionen. Man kan hoppas att det lyckade exemplet Portugal har en sådan effekt på attityden till avkriminalisering av droger här i Europa.

Men marijuana är ju en inkörsport till tyngre droger, säger någon. Så kan det säkert vara (men knappast om man köper det på recept på apoteket!). Men kriget mot marijuanan i USA troligtivs varit en ännu bredare inkörsport. Ronald Reagan intensifierade kriget mot marijuanan, med resultatet att priset på marijuana gick upp medan priset på kokain störtdök:

Clearly, the price trends of marijuana and cocaine are highly correlated, but the correlation is a negative one. In the 1980s, marijuana price increases drove demand toward other drugs. The war on drugs, hard, soft, or otherwise, helped persuade pot smokers to put down the bong and pick up the crack pipe, the mirror, or the needle.

Därmed inte sagt att det är en vidare god idé att rikta resurserna mot att bekämpa de tyngre drogerna heller, vilket det talande exemplet Mexico med all tydlighet visar.

Man skall inte göra sig några illusioner om kokain inte skulle vara en skadlig drog. Men resultatet av drogkriget i Mexico – flera tusen dödsoffer bara i år och ett samhälle som håller på att brista i sina grundvalar – visar med all tydlighet att ”hårda tag” är helt fel taktik.

En mer tillåtande attityd till droger, kombinerat med en human behandling av de människor som ofelbart trillar dit, vore helt klart att föredra. Dessutom skulle en legalisering beröva den organiserade brottsligheten en god portion av sin inkomst. Brottskartellerna är de som skulle förlora mest på en legalisering, vilket följande EconTalk illustrerar.

Niklas Elert

Annonser

2 Responses to “Recepten i Colorado är bra, receptet mot Mexico dåligt”


  1. 1 micke juli 30, 2009 kl. 2:23 e m

    Säga vad man vill om åsikterna, men det ligger en poäng i det där med eventuell legalisering kontra brottskartellerna. Man behöver bara se på USA under förbudstiden även om nu jämförelsen haltar något.

  2. 2 Oskar juli 30, 2009 kl. 5:40 e m

    I citatet som tar upp att kokainpriset skulle fallit under Reagans ”War on drugs” så nämns enbart att det skedde en försämring av utbudet på marijuana och att det skedde en efterfrågeökning på kokain. Om det uppstår en efterfrågeökning så ökar priset. Inte sjunker. Så citatet bevisar inte ett smack.

    Att relativpriset, dvs pris på kokain/pris på marijuana, förändras, det kan jag köpa. Men det säger inte att folk köpte cola istället heller.

    Gör om, förtydliga! Eller gör avbön.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: