Lycka till, Obama!

Ja, dagens stora nyhet överraskar väl föga: Obama tillträder som USA:s president. Vanligtvis brukar ju Germaniabloggen sky de alltför stora nyheterna, men eftersom Obama och hans presidentskap diskuterats tidigare från ett libertarianskt perspektiv, så är det på sin plats att uppmärksamma det hela.

Politiskt är det svårt att uttala sig om hans kommande värv. Visst, vi kanske får se lite mer regleringar, fortsatta budgetunderskott, en långsiktig tillbakadragning av trupper, justeringar i offentliga försäkringssystem, lite mer frihetliga anslag i vissa privata frågor och något globalt klimavtal. Men Obamas första stora utmaning blir att leva upp till de extremt höga förväntningarna, och att bli det slags symbol för Amerika som den fria världen så desperat behöver. Hans roll i det kommande som ikon, förebild och ledare är av yttersta vikt. Och nej, jag syftar här inte i första hand på det faktum att han är den förste afroamerikanske presidenten, utan snarare på hur världen suktar efter en ny typ av amerikanskt ledarskap efter åtta år med W. Personligen tillhör jag inte Bushs främsta kritiker, jag försöker att befinna mig någonstans i den där svårtillgängliga mitten, där man slipper hata honom eller förbehållslöst försvara honom. Det är blott för enkelt att helt förkasta en man med Bushs vilja och vision, oavsett vad man tycker om dessa och honom personligen. Utvecklingen i Irak kommer att bli en tung del av historiens dom mot honom.

Hurusom. Att ha ikonstatus innan man fattat ett enda beslut ställer ju onekligen ganska höga krav, men jag tror att Obama är en man med stor potential. Jag hoppas att hans förmåga att ena och ingjuta hopp också innebär att Förenta Staterna stärker sitt varumärke internationellt, ty ett starkt och välsett USA är, som bloggen tidigare har varit inne på, bra för frihet och liberalism. Germaniabloggen önskar Barack Obama ett stort lycka till, och hoppas att han, vid sidan av det tunga jobb han har framför sig för att inte besvika sina anhängare, också lyckas klämma igenom en och annan liberal reform.

Jonas Sigedal

Annonser

0 Responses to “Lycka till, Obama!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: