Konsumentupplysning

Förra hösten skrev jag om hur gymnasieelever i Tyskland på en hemsida kunde betygsätta sina lärare, något jag tyckte var ett stycke välbehövlig konsumentupplysning. Nu har fenomenet knoppat av till Sverige i form av en betygssättningstjänst på nätet för universitetslärare. Glädjande nog tycks det svenska lärarfacket enligt SvD mindre skeptiskt än sin tyska motsvarighet, som, då det begav sig, ansåg följande:

”Eleverna har ingen kompetens att bedöma vår pedagogiska kvalitet”, kritiserade nyligen Josef Kraus, chef för det tyska lärarförbundet.

Nog sagt.

Trenden mot mer konsumentupplysning är naturligtvis i grunden positiv. Egentligen är det inte heller märkligare än att pricerunner rescenserar datorer; rimligtvis måste man kunna få lika mycket ris (och ros) då man tillhandahåller en offentligt finansierad tjänst som om man tillhandahåller en privatfinansierad vara. Därtill måste naturligtvis yttrandefriheten få gå före enskilda lärares känslor.

Samtidigt kan man ana att behovet av en dylik kvalitetsgranskning av just lärarskrået i mycket är en konsekvens av rådande svenska utbildningssystem. Om det inte finns några andra sätt (exempelvis en prismekanism) för att mäta kvaliteten på en högskolekurs eller på en lärare faller det sig naturligt att konsumenterna själva agerar. Mer sådant!

Niklas Elert

Den vetgirige bör för övrigt skaffa sig lite allmänbildning genom att läsa Germania.

Annonser

4 Responses to “Konsumentupplysning”


 1. 1 Anders januari 14, 2009 kl. 11:48 e m

  För att kommentarerna ska vara trovärdiga och nyttiga förutsätts kunskap om vem som skrivit. Risken finns att lata och mindre begåvade studenter uttrycker sin frustration över betyg som är korrekt satta. Tilliten till någon som studerat olika ämnen under en längre tidsperiod är förstås större, än till någon som nyss börjat studera. Vidare är det mer trovärdigt med utförliga skriftliga omdömen, som indirekt uttrycker en del om avsändaren, än med kryssvarsfrågor.

 2. 2 Niklas Elert januari 15, 2009 kl. 12:11 f m

  Anders; du har en poäng med att skriftliga omdömen kan vara mer trovärdigt. Vad gäller betygssättning ser jag inte att problemet skulle vara större än att sätta betyg på exempelvis en skrivare på pricerunner.

 3. 3 Magnus januari 15, 2009 kl. 12:27 e m

  Till Niklas Elert: Det är väl ändå en skillnad på ett betyg på pricerunner och ett betyg på en yrkesprestation? Att låta elever sätta betyg på lärare är ett stort hån mot den del av lärarkåren som har betygsättning i sitt jobb.

  De som tror att betygen sätts slumpmässigt kan fundera över varför det finns speciella utbildningar för lärare och varför lärarbehörighet är ett annat stort ämne för diskussion. Att betrakta elevers betyg på lärarna som ”konsumentupplysning” är väl ungefär lika relevant som att tro att reklam är fakta.

  Jag anser att det gått inflation i trenden med att ”svenska folket ska få tycka till”. Det ger ingenting eftersom man inte har en aning om vem som bedömer eller på vilka grunder. Det är populärt att hoppa på lärarna, men varför inte bedöma alla yrkesgrupper för att göra det lite mer rättvist. Skulle inte ni vilja sätta betyg på snorkiga snabbköpskassörskor, ohederliga bankdirektörer, verkstadsmekanikerna som tar för mycket betalt eller busschaufförer som är onyktra?

 4. 4 Niklas Elert januari 15, 2009 kl. 12:41 e m

  Magnus; Du skrev: ”Skulle inte ni vilja sätta betyg på snorkiga snabbköpskassörskor, ohederliga bankdirektörer, verkstadsmekanikerna som tar för mycket betalt eller busschaufförer som är onyktra?”

  Jo absolut, och dylika sajter finns tydligen redan, som artikeln jag länakr till påpekade: ”Sedan tidigare finns liknande betygssajter för flera olika yrkeskategorier. Till exempel orsakade Doktorsguiden, där patienter har kunnat betygsätta och lämna omdöme om sina läkare, stor debatt när den lanserades för drygt ett år sedan. Fram till i dag har drygt 14 000 läkare betygsatts.”

  Jag ser för övrigt ingen anledning till att skilja på betygsättningen av en vara och en tjänst. Det är fullt möjligt att elevers betygsättningen av lärare i viss mån är biased – men det är inte en anledning till att man inte kan väga in detta när man övevrväger vad man skall läsa. Tjäsnten har tror jag dessutom tillkommit i stor utsträckning därför att nuvarande lärarutbildning på intet vis är en garanti för att personen i fråga är kvalificerad för jobbet.
  Niklas


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: