Parasiterna äro skamlösa

Vad är det egentligen som håller på att hända? ”Finanskrisen” som i den bästa av världen kunde ha blivit ett stålbad för föråldrad industri och en smärtsam men kort omställning till annan produktion, har blivit en utsugarcirkus där bransch efter bransch skriker efter andras pengar.

–Situationen är mer än akut. Det måste ske något nu, helst igår. Det är oerhört bråttom. Årets produktion är ju redan förlorad, kanske inte nyproduktionen, men de pågående projekten.

Så säger Mats Björs, vd på Betongvaruindustrin, helt oblygt till Svenska Dagbladet. Jakten på statliga stödpaket och krediter trissar upp förväntningarna på nya, och nu står vi där, men nya sektorer av ekonomin som tydligen går under i något slags apokalyps som kommer att få domedagsmässiga efterverkningar på hela ekonomin. Det är frustrerande, och tragiskt, att det inte finns mer ryggrad i svensk industri, utan blott stövelslickande parasitering.

Att företrädare för olika företag skriker efter olika former av stöd får man ju dock ändå se som naturligt, nu när vi byggt upp ett system där det tydligen blivit helt i sin ordning att gå ut och kräva miljarder för sina misslyckade projekt av andra människor. Vad som däremot är särskilt anmärkningsvärt är att många av de skattebetalare som ju blir bestulna av dessa utsugare ofta står bakom det hela! Högst märkligt. Det hela är nämligen mycket enkelt.

Klarar ett företag inte av att gå runt så är det inte lönsamt. Därför bör det köpas upp, göras om, låna sig fram till bättre tider eller läggas ned. Minsta vink om att staten kanske kommer in och trixar med detta naturliga förlopp förskjuter givetvis förutsättningarna. Plötsligt blir det intressant att försöka hålla ut så länge som möjligt, framställa situationen som värre än vad den är och, såklart, peka på andra branscher som välsignats av statsmaktens godhjärtenhet. Problemet är ju då bara att marknadspriset sätts ur spel, att fler branscher ställer sig i kö, att företagens lärprocesser programmeras att i framtiden ta ännu högre risker (staten kommer ju ändå och räddar) samtidigt som hela kreditsystemet som annars skulle ha skött bolagens havanden och göranden krackelerar.

Vill ni läsa om hur en kris byggs upp och lamslår ett land, och vad som följer i dess fotspår, så läs Germania, ett verk som tycks bli mer aktuellt för var dag. Ett smakprov finnes gratis här.

Jonas Sigedal

Annonser

0 Responses to “Parasiterna äro skamlösa”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: