Visst skrivs det svenska epos!

Det verkar inte vara några stora epiker som debuterar.

Så säger Lasse Winkler på Svensk Bokhandel. Herr Winkler har uppenbarligen inte läst Germania, som förvisso gavs ut för några veckor sedan och således får räknas till förra höstens skörd, men förutom detta utgör ett högst aktuellt inslag i den svenska bokutgivningen. I den artikel där han uttalar sig kan man också läsa att våren bjuder på rekord i antal debutanter, varför Germaniaredaktionen dels såklart måste passa på att tipsa om sitt eget satiriska epos, såväl som att lyfta fram en god väns debutantroman, nämligen Gustav Stålhammars Herman Bylles testamente.

Men visst är det fantastiskt roligt att så många författare ser dagens ljus i vårt lilla språkområde, det tråkiga är väl att det är i princip omöjligt att leva på sitt skrivande. Som många andra inom de estetiska disciplinerna får man finna andra sätt till försörjning, och försöka kanalisera sin kreativitet på många områden, för att försöka få det lukrativt. Självklart finns det massor av pengar i kultur, det gäller bara att hitta rätt väg, och en bra balans mellan konstnärlighet och försäljning. Kulturskapande kan aldrig särskiljas från andra former av skapande, det är varken finare eller bättre än något slags annan produktion. Men – och detta blir en uppmaning till alla som går i författartankar – det är extremt mycket roligare än all annan produktion! Varför tror ni annars att man skulle lägga ner tusentals timmar av sin dyrbara tid utan att ens veta att man kommer att bli publicerad?

Enligt artikeln finns också många böcker om det egna jaget i vårens skörd. Det är intressant att se att Germania ständigt i dessa sammanhang tycks bryta rådande trender, jag försökte rentav marknadsföra den som ”omodern” under en av releasefesterna. I Germania finns mycket lite av att spegla författarnas livsupplevelser, istället är verket helt och hållet en fantastisk saga, om än en som tar plats i den här verkligheten. Det jordnära och personliga är som bortspolat, istället smetas med en enorm pensel det stora perspektivet ut, med storslagna episka strider, hjältar, konspiratörer och härskare. Germania är en verklighetsflykt såsom en klassisk roman, skriven på ett medvetet högtravande språk, skildrad från salonger och slagfält, och med en handling som växer i alla riktningar och drar med läsaren på en lång resa. Det är något som verkligen saknats de senaste åren i svensk utgivning! Det faktum att verket därtill är en politisk satir gör det inte mindre unikt. Intresserad av ett smakprov?

Jonas Sigedal

Annonser

0 Responses to “Visst skrivs det svenska epos!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: