Underhållning som symptom och källa till välstånd

Vad passar bättre än en uppladdning i form av en nedladdning och återkonsumtion av alla tidigare episoder nu när näst sista säsongen av Lost står för dörren? Med den amerikanska premiären en hel vecka bort hinner den som inte har ett särskilt händelserikt liv säkerligen fylla vintermörkret med detta högkvalitativa stycke populärkultur. Om man fruktar att ett företag med rättsstatsvidriga polisiära befogenheter inom en snar framtid kommer och knackar med långa batonger på ens dörr finns det ett alternativ till nedladdning i form av hela serien i streamad version här. Av fruktan för repressalier från statsmaktens förlängda företagsarmar frånsäger jag mig naturligtvis allt ansvar för innehållet på ovan länkade sida.

Den som tror att han är ett äkta Lost-fan rekommenderas att spendera några timmar på Darkufo för att få perspektiv på sitt, säkerligen i relation till de som driver denna sajt, relativt måttliga missbruk. Alla får vi våra kickar någonstans, och medan vissa betraktar dylika nöjen som det yttersta beviset för konsumtionssamhällets dekadens och ytlighet tycker jag att det är precis tvärtom: högkvalitativa fiktioner, som Lost eller för den delen vårt eget epos Germania är ett mycket trevligt symptom på våra samhällens fredlighet och välstånd.

Underhållningsindustrin är dessutom definitivt en källa till välstånd. Staffan Heimersson skrev till exempel för något år sedan om Gaza-remsans potential att bli rikt genom att satsa på turism och kasinon. Det vore antagligen smartare och trevligare för Palestinas folk att sluta träta kring förment fundamentala frågor (som många tusen år gamla påhittade sagor om övernaturliga väsen eller vem som stal vems land för sextio eller tvåtusen år sedan), och istället börja tillhandahålla glättig underhållning till ett lågt pris. Och då menar jag inte den här typen av underhållning.

Dessutom går utvecklingen av ”nyttiga” saker hand i hand med den av ”mindre viktiga”. Mattias Svensson har i sin polemik med miljöpartisten och tillväxtfienden Anders Wallner skrivit en lång läsvärd artikel om det poänglösa i att politiskt försöka styra samhällets resurser i en viss riktning som anses särskilt önskvärd, samt att just dylik styrning omintetgör sitt syfte:

Precis som tillverkandet av dagens plastleksaker ger det välstånd som gör att en familj i Asien kan skicka sina barn till universitetet och producera andra saker i framtiden (och barn kommer alltid att behöva enkla leksaker), så kan en teknik utvecklas till både vuxenleksaker och livräddare.

För att återknyta: Därmed inte sagt att ett Lost-missbruk (eller för den delen ett Germania-missbruk) på något vis behöver rättfärdigas, tvärtom. Dock måste jag varna för den post-Lost-depression som tvivelsutan infaller sig när det inte finns mer att se efter fyra inmundigade säsonger på raken. Denna hoppas jag dock i mitt eget fall kommer avhjälpas i viss mån av nämnda femte säsong. Snart är den här!

Niklas Elert

Annonser

0 Responses to “Underhållning som symptom och källa till välstånd”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: