Finns det en koppling mellan liberalism och nördighet?

Är det en myt, eller har nyliberaler/libertarianer ofta riktigt nördiga intressen? I vilken utsträckning är detta i sådana fall ideologiskt laddat, och hur mycket beror det på självuppfyllande faktorer?

Jag skulle inledningsvis vilja anta att det inte är någon myt. Om jag tar mig själv som exempel så stämmer ganska mycket in. Ja, jag uppskattar rollspel, och är ett – förvisso ganska nyfrälst – Star Trek-fan. Även om rollspel och sci-fi utgör spjutspetsar i nördig kultur, så tror jag att det finns en inbyggd idé om att i alla fall gå lite utanför mainstreamutbudet hos libertarianer. Till skillnad från våra antagonister socialisterna, så har inte nyliberaler någonting emot högkommersiell kultur per se, snarare är de det enkla livets nöjes främsta försvarare då statskramarna vill omfördela våra tankar, men av någon anledning tycks det som att politiskt intresserade i alla läger finner sin typiska kultur.

Även om socialister – av naturliga skäl då de vill göra politik av allting – är allra mest särpräglade på kulturområdet med haschrusiga världsungdomsfestivaler och välkoreograferade stenkastningsuppvisingar, så kan man utan större svårighet tänka sig att en konservativ föredrar operan framför den bolivarianska poesiaftonen, och cognacen framför cidern. Liberalen däremot, med sitt kanske lite mer ringa intresse för att koppla ihop politik med intressen och kultur, är lite mer svårplacerad. Visst, man skulle kunna definiera liberal kultur utifrån ett avståndstagande till mördare och banditer som det kelas med på vänsterkanten, men jag vet inte hur unik en sådan kulturyttring ter sig. Nej, jag tror att det klassiskt nördiga är det som bäst beskrivs som liberal/libertariansk kultur – just på grund av liberalismens frihetliga natur.

Det kanske handlar om att sci-fi och rollspel egentligen är sådant som alla tycker är kul – men att bara libertarianer känner sig frigjorda nog att våga erkänna konsumtion av dessa socialt stigmatiserande företeelser? Jag menar – vi kommer ju ändå aldrig att erbjudas några jobb i den allsmäktiga statsapparaten, så varför låtsas på andra plan. Nja, lite tunn förklaring kanske. Men en poäng finns det nog i att en frihetligt lagd vågar ta del av och testa på sådant som inte den breda allmänheten njuter av – och just därför också finner sådana företeelser intressanta. Man vill väl helt enkelt visa att man är lite udda, kanske.

Ytterst handlar det också om ett intresse för idéer som sådana, och har man funnit ett sådant intresse i politiken, så ligger det nära tillhands att utforska sådana idéer på andra nivåer. Science fiction är ju en väldigt idéburen genre, ofta kryddad med framtidsoptimism, teknikvurmande och mind-over-force-lösningar på problem. I den liberala romanen Germania blandas satir med sci-fi och kostymdrama med fantasy och epos. Nördigt, jo, men framförallt exceptionellt intellektuellt, såklart, varför boken måste stå i varje frihetsväns bokhylla.

Jonas Sigedal

Annonser

3 Responses to “Finns det en koppling mellan liberalism och nördighet?”


  1. 1 Niklas Elert januari 7, 2009 kl. 11:13 e m

    Menar du att socialisten föredrar cider?

  2. 2 Jonas Sigedal januari 7, 2009 kl. 11:14 e m

    Ja. Framför cognadoren och humidoren.

  3. 3 Viktor januari 13, 2009 kl. 6:30 e m

    Jag tror du har rätt. Jag kan i vilket fall bekräfta det då jag är rollspelare, vikingareenactor och liberal.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: