Det är värre i Ecuador

Det är intressant det där med konstitutioner. Som idén om att en femtioprocentig majoritet räcker för en ny grundlag och kan legitimera en författning som står över individuella rättigheter. Poängen med en konstitution är ju just att den ska verka som ett skydd för minoriteten mot majoriteten. Annars är den ju inte mycket mer än en vanlig, simpel lag. Själva idén om ett dokument som medborgarna kan åberopa, enkelt och smidigt till formatet, där var och ens rättigheter räknas upp, och med en domstol som kan överpröva majoritetsbeslut, verkar doch ha förlorats. Ta till exempel den europeiska konstitutionen, som förutom några vettiga grunddrag blivit en kompromiss där särintressen, populistiska motiv och religiösa anspråk satt sina spår. Istället för några sidor medborgaren kan bära i fickan och förstå, dunkar man ut en oöverblickbar tegelsten med korsreferenser, fotnoter och åtskilligt krimskrams. Alla ska ju bli nöjda och glada.

Men nej, en grundlag handlar inte om att alla ska bli nöjda och glada. Den ska vara ett dokument som tydlig definierar och avgränsar makten, som tydliggör indivduella rättigheter och lägger band på lagstiftarna. Den ska inte vara politikernas verktyg, utan medborgarnas. Staten ska tjäna medborgarna under konstitutionen, inte tvärtom. På det av mig nyligen besökta Cato Institute i Washington fick jag den amerikanska Självständighetsförklaringen OCH Konstitutionen i fickformat om lätthanterliga 50 sidor. Lite mer i min smak.

Samtidigt som EU svällar och pöser i byråkrati kan vi dock påminna oss om att det finns de som har det värre. Till exempel i Ecuador, där naturen givits konstitutionella rättigheter. Vad krävs för att begå i princip vilka brott som helst mot enskilda eller grupper av människor? Ja, lite fantasi, och åberopande av denna den första klausulen om naturens rättigheter:

Art. 1. Nature or Pachamama, where life is reproduced and exists, has the right to exist, persist, maintain and regenerate its vital cycles, structure, functions and its processes in evolution.

Every person, people, community or nationality, will be able to demand the recognitions of rights for nature before the public organisms. The application and interpretation of these rights will follow the related principles established in the Constitution.

Ja, visst är det skrattretande, särskilt indianflirten med Patchamama, men i verkligheten är det såklart fruktansvärt. Någon som har bra koll på den europeiska och vet om Patchamama har sina rättigheter deklarerade även där?

Jonas Sigedal

Annonser

0 Responses to “Det är värre i Ecuador”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: