Tystnadens ondska

Ja, då har ena halvan av Germaniaredaktionen, nämligen Jonas Sigedal, hemkommit från Förenta Staterna, och den resa som tär företagits. Det har i sanning varit en upplevelse. Valvaka på Times Square med ett exploderande Manhattan som fond, spontant kramglada Obamasupportrar och en karnevalstämning som minde om krigsseger, via hejdundrande utgång i Boston, promenader och kultur till spännande möten i Washington kombinerat med glada vänner, sång och en och annan Dry Martini för mycket (eller för lite).

Verkligheten (det vill säga Sverige runt nollan och mörker från klockan 12 typ) har sällan tyckts så påtaglig. Kontrasten mot att spankulera runt i kavaj och hatt i höstens böljande färgfyrverkeri är stor, må jag säga. Men, hurusom, Sverige är mitt hem och studier är min vardag, så det är bara att bita ihop.

Bloggandet har, som våra kära läsare märkt, legat nere under min bortavaro. Jag skyller på bristfällig uppkoppling och diverse andra tekniskheter. Från och med idag ska vi dock återigen återkomma dagligen. Och varför inte uppmärksamma Gunnar Bergströms ursäkt till det kambodjanska folket såhär 30 år efter ett av världens vidrigaste folkmord. Välkommet, givetvis, men man påminns i sammanhanget om Jan Myrdals fortsatta undanslingrande ursäkter. Tystnadens ondska, kan vi kalla det, även om det knappast är tystnad att basunera ut Demokratriska Kampucheas förträfflighet inför massorna. Nej, jag avser tystnad i bemärkelsen att inte protestera, oavsett hur denna icke-protest tar sitt uttryck.

För man kan faktiskt fråga sig vad som är mest ondskefullt: Att med pistolen mot huvudet bidra till massmord eller förlora sitt eget liv, eller sitta bakom skrivbordet med pipan i handen och förneka, förtiga eller till och med HYLLA slakt på medmänniskor på andra sidan jorden.

Ondska är någonting som kan definieras och som existerar. Ondska kan förstås, och den kan bekämpas. Att ta moralisk ställning mot ondska är därför viktigt. Att slingra sig undan när inte ens någon fara föreligger för en själv är, just det, ondskefullt.

Jonas Sigedal

Annonser

2 Responses to “Tystnadens ondska”


  1. 1 Fredrik november 19, 2008 kl. 2:37 f m

    Gunnar Myrdal -> Jan Myrdal 😉

  2. 2 john olsson november 19, 2008 kl. 6:12 f m

    Svenska vänstern (S och V) tillhör denna kategori som är indirekt medskyldiga till brott mot mänskligheten. Vänstern har alltid protesterat, kritiserat och demonstrerat mot USA för allt negativt man kunnat hitta på. Men kommunismens brott har man varit tyst med även då miljontals människor blivit massmördade av kommunisterna.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: