Måtte vinnaren ljuga

För fyra år sedan var Hollywoodvänsterns uppbackning snarast ett black om foten för John kerry. Också i detta val sluter nästan hela underhållningsindustrin enhälligt upp bakom demokraternas kandidat (frånsett några mer eller mindre skrattretande undantag såsom Steven Seagal, Chuck Norris och Aerosmiths gitarrist) – däribland komikerna, något SvD diskuterar i en intressant artikel.

 Denna gång tror jag knappast att detta stöd är till nackdel för Barack Obama – men därmed inte sagt att det är någon fördel heller, snarast kanske det kan ses som toppen av ett riktigt riktigt stort isberg av engagemang och, om uttrycket tillåts, hopp. Allas vår Dolph Lundgren skrev i en förvisso osammanhängande men dock tänkvärd krönika på Expressen att ”bara Obama kan ge oss hoppet tillbaka”.

Jag håller med – så till vida att jag tror att McCain oaktat att han är en hedervärd person (eller var, som Anne Applebaum konstaterar i denna krönika), helt enkelt inte mäktar med detta uppdrag (om inte annat så för att han knappast kommer att kunna göra rent hus efter Bushadministrationen på samma sätt som en demokrat kan – och vi behöver ett rent hus).

Obama har åtminstone helt klart kvalifikationerna för att klara det i kraft av sin statsmannamässighet och sin karisma – sedan kan vi bara hoppas att han inte har några intentioner att driva igenom några av de protektionsitiska löften han prånglar ur sig när han väl kommer till makten utan blir mer Clinton-lik i sitt presidentskap, annars ligger vi riktigt illa till. Min bloggkollega Bo Jonas Sigedal har skrivit det libertarianska caset för Obama här.

Om McCain mot all förmodan skulle ta hem spelet (jag är så skadad av Obama-hysterien här i Europa att allt annat än en seger för honom känns otänkbart just nu) hoppas jag för övrigt att han gör samma sak, det vill säga inte håller många av sina sämre vallöften.

Sammanfattningsvis: vem som än vinner hoppas jag att han blir en lögnare.

Niklas Elert

Annonser

2 Responses to “Måtte vinnaren ljuga”


  1. 1 Jonas Sigedal oktober 31, 2008 kl. 1:47 e m

    En seger för McCain vore mycket osannolikt. Erixon har bland andra nyligen börjat åberopa de nationella mätningarna där skillnaden minskat på senare tid, trots att han annars ivrigt brukar påtala det faktum att det är elektorerna som räknas. Och så är det ju också detta val. Jag tycker att denna elektorskarta ger en ganska bra bild. http://edition.cnn.com/ELECTION/2008/calculator/ . Obama ser dessutom ut att ta både Ohio och Florida, förutom att han redan har marginal på sin seger. Då skulle han ta hem 338 elektorsröster, 270 krävs för vinst. McCain måste alltså inte bara ta hem alla sina säkra och mindre säkra delstater, han måste vinna Florida, Ohio och alla andra stater där det är mycket jämt, samt vinna tillbaka alla jämna delstater, plus ta hem ett gäng från Obama. Det går helt enkelt inte.

  2. 2 Jonas Sigedal oktober 31, 2008 kl. 1:55 e m

    Mitt tips. 353 elektorsröster för Obama. Han behåller nuvarande position, och tar Florida, Ohio och North Carolina.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: