Varsel är något positivt

Ja, självklart inte för den som förlorar sitt jobb, i alla fall inte på kort sikt, och inte i sig heller för den delen. Men vi glömmer ofta det längre perspektivet. Arbetstillfällen som förloras är en del av en dynamisk ekonomisk process vid namn kreativ förstörelse, som det myntades en gång.

Vi måste kolla på processen från ett annat håll för att se ljuset. Människor med stor kompetens och yrkesskicklighet frigörs, en enorm humankapitalstock blir plötsligt tillgänglig. Anledningen till att den inte kunde komma till användning för tillfället var helt enkelt att ingen efterfrågan fanns på det som den producerade; den användes ineffektivt. Vid varsel rensas systemet, omställningsfasen träder in och nya kreativa idéer och entreprenörer träder fram. De som förlorat sina arbeten och nu, naturligtvis, känner stor oro och kanske också ångest, sitter på stor kunskap och kompetens och kanske bara behöver en kortare utbildning för att kunna ta ett nytt, mer välbetalt och produktivt jobb. Samtidigt med varslen frigörs ekonomiskt kapital, som flyttar till andra branscher och får ny produktion på fötter.

Att förlora ett arbete kan vara nedbrytande, men om det i efterhand visade sig att man bara gick arbetslös under en mycket kort tid och sedan fick ett jobb med högre lön, var det verkligen så farligt då? Så ser situationen såklart inte ut för alla, men ju mer dynamisk ekonomin är, desto fler kan dra nytta av de varsel som nu sker – göra dem till möjligheter i sina liv.

Den här processen sker inte av sig självt, såklart, den drivs framåt av de som ser möjligheter istället för nederlag i de tider vi numera möter. Och den möjliggörs av en fri ekonomi, inte politisk opportunism och klåfingrighet. Så nu är det hög tid att frigöra ekonomin. Jag önskar välgång för alla som prövas av de skiftande förändringarna under den här krisen; alla de som förlorar sina jobb eller som får kraftigt sänkt levnadsstandard i och med höjda räntor. (Jag är för övrigt själv en sådan där person med lövtunna marginaler som i princip ruineras av rådande finansiella storm.)

Jonas Sigedal

Annonser

4 Responses to “Varsel är något positivt”


 1. 1 Niklas Elert oktober 29, 2008 kl. 10:58 e m

  Jag är förvisso schumpeterian to the core men för de enskilda parterna är det naturligtivs en klen tröst att veta att de är delaktiga i den ädla kreativ förstörelse-processen. Ett bra sätt att få perspektiv på hur pass allvarlig ett varsel egentligen är på längre sikt för de drabbade parterna vore att titta på hur det gått för friställda arbetare vid tidigare tillfällen då sånt här har inträffat, ett slags ”Vad hände sedan?”-reportage. Någon som vet om några sådana finns att tillhandahålla?

 2. 3 Henrik Sundholm november 5, 2008 kl. 9:43 e m

  Här får man väl ändå betänka var varslandet beror på. Varsel av marknadsskäl är exempel på ”kreativ förstörelse”. Men om varslandet sker på grund av statliga ingrepp i ekonomin, då är det ju *bara* förstörande.

  Vet inte om du tänkte på något speciellt skeende när du skrev inlägget, men det skulle väl kunna vara värt att göra en distinktion här, mellan förstörelse som är kreativ, och förstörelse som inte är kreativ.

 3. 4 Niklas Elert november 5, 2008 kl. 11:03 e m

  Henrik; bra poäng – precis som det enligt den schumpeterianska skolan är viktigt att göra en åtskillnad på den andra sidan av myntet – mellan ”kreativt entreprenörskap” och ”destruktivt entreprenörskap”. I bägge fallen kan man något förenklat säga att de destruktiva formerna frodas till en följd av destruktiva statliga regleringar och ingrepp i ekonomin. Det statliga ramverket är oerhört viktigt för bägge dessa sidor av den kreativa förstörelsen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: