Karadzics stora underhållningsvärde

Oftast finns det ett tämligen stort underhållningsvärde hos bestialiska massmördare och despoter. Nu menar jag inte enbart fascinationen inför deras brott även om den säkerligen finns där (det är trots allt ett faktum att Hitler, Stalin och andra av världshistoriens största massmördare är återkommande omslagspojkar på populähistoriska tidsskrifter och ännu figurerar som huvudpersoner i många nyproducerade dokumentärer och filmatiseringar) utan hur dessa brott kontrasterar mot de alldagligare sidorna i deras personligheter.

Jag tänker inte främst på deras deras oftast tämligen löjeväckande hybris – till exempel Robert Mugabes proklamation om sig själv som Afrikas Hitler – då storsvulna jämförelser med forntidens giganter och grandiosa men orealistiska planer på världsherravälde antagligen är en ofrånkomlig del av varje seriöst envälde.

Vad som retar mina skrattmuskler än mer än detta högmod är den där ytterligare informationen om dikatatorn som person, som bidrar till att humanisera, och, i ljuset av hans brott, oundvikligen förlöjliga honom. Tidigare karriärer, utseenden och hobbies är alla faktorer som får en att förstå att också dessa bestialiska titaner är människor av kött och blod med vanor och problem som alla oss andra, och därvidlag ger upphov till en oavsiktligt komisk effekt.

Okänsligt att skratta med tanke på den tragedi som människor som Karadzic gett och ger upphov till? Knappast – snarare är det så att ett av de främsta vapnen vi rättrådiga demokrater har att använda oss av mot mordiska svin är att förlöjliga deras svaga sidor, häckla och håna dem – som exempel kan nämnas Saturday Night Lives underbara sång I Ran där persiske despoten Mahmud Ahmadinejad uppmanas av Andy Samberg att utforska sin sexualitet tillsammans med honom nu när han ändå är i New York eftersom det enligt diktatorns egen utsago inte finns några bögar i Iran.

Vad gäller Karadzic kunde jag närapå med gråten i halsen fascineras över hans milt sagt tilltagna skäggväxt, känslor som påminde mig om hur glad jag var då Iraks despot Saddam Hussein -också han i helskägg – hittades i sin jordkällare. Att därtill tänka sig denne krigsförbrytare där han sitter och formulerar storslagen lyrik, eller än bättre mysiga sagor för barn, är obetalbart.

Såhär i efterhand önskar nästa att vi hade tänkt på honom då vi bestämde vilka mordiska despoter vi skulle inkludera i vårt verk Germania – i slutändan fick hans likaledes löjeväckande skyddspatron Slobodan Milosevic representera Balkan.

Niklas Elert

Annonser

0 Responses to “Karadzics stora underhållningsvärde”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: