Skrota a-kassan

Socialdemokraterna lanserar tydligen en ny arbetslinje. För mig är det helt fantastiskt hur små procentjusteringar i a-kassan och en tidsgräns hit eller dit är sådant politiskt sprängstoff. Att folk rasar och demonstrerar för dessa marginalförändringar av hur mycket som ska snos från de som arbetar kan tydligen avgöra val. Det är fantastiskt. Jag anser ändå att staten har betydligt mer grundläggande funktioner (som att försvara gränserna) som ständigt åsidosätts utan att folk blir särskilt upprörda.

Om man går till botten med vad det egentligen handlar om så är det ganska skrämmande. Hela landet har låtit sig bli beroende av ett statligt försäkringssystem, beroende som det är av politiskt godtycke, valsegrar och opportunism. Vi har lagt hela vår trygghet i statens famn, och kan inte längre greppa hur det skulle gå till om vi behövde ansvara för sådana här saker själva. Kanske genom en liten buffert att klara arbetslösheten med? Kanske genom en egen försäkring, eller genom facket? Givet är, att alldeles utmärkta system för omställning skulle finnas, som kunde täcka alla upptänkliga och olika behov av trygghet. Istället har vi gett ifrån oss den makten över våra liv, och kan inte se längre än till en viss procentnivå i a-kassan. Folk frågar sig hur de ska klara sig om ersättningen sänks till 70 procent. Samtidigt kräver de skyhöga skatter på arbete och har inget eller mycket litet sparkapital att själva dryga ut med i tider av kris.

Systemet blir självreproducerande. Statens drakoniska makt över medborgarnas göranden och havanden är först och främst av ekonomisk art. Genom att väva in var och en av oss i mängder av system och göra ramarna små för oss att skapa egna trygghetsvillkor, lämnas vi hela tiden i statens våld. Och ja, statens makt bygger ytterst på våld. Därför kan vi inte välja att utträda ur systemen. Vi måste anpassa våra liv efter dem, och därigenom bidra till deras fortlevnad.

Idén om att vi borde finna egna lösningar på hur vi klarar oss olika situationer i livet, är så gott som död. Men det går alltid att applicera den på sitt eget liv. För även om staten stjälv halva din inkomst, så går det att tänka utanför ekorrhjulet, utanför systemen, och förändra och forma sin egen tillvaro.

Jonas Sigedal

Läs Germania

Annonser

6 Responses to “Skrota a-kassan”


 1. 1 Stefan juli 19, 2008 kl. 8:19 e m

  ”För även om staten stjälv halva din inkomst, så går det att tänka utanför ekorrhjulet, utanför systemen, och förändra och forma sin egen tillvaro.” -vad betyder stjälv?

 2. 2 Jonas Sigedal juli 19, 2008 kl. 8:35 e m

  Vad innebär talstreck direkt följd av gemen i början av en mening?

 3. 3 Josef Boberg juli 20, 2008 kl. 1:33 e m

  Hmmm… – I o f s har Du mycket rätt i det ovanstående, kanske…

  Men som före detta kund på Af – som arbetssökande under några år före folkpensioneringen för ca två år sedan – så tycker jag ändå att Din lösning ”haltar” en hel del, faktiskt…

  Wi försäkrar t ex wåra bohagssaker och annat för brand. Ifall elden har varit lös – så får Wi då en rimlig slant ifrån försäkringsbolaget för att ersätt det som har brunnit upp – eller ned.

  Skatt och avgifter till Staten är ju wår försäkringspremie för både det ena och det andra, faktiskt… Så att det betalas ut en rimlig överlevnadsslant när Wi blir sjuka, arbetslösa, arbetsoförmögna p g a ålder osv – är ju en högst rimlig återbäring på ”försäkringspremien” = skatten – i mitt perspektiv sett i vart fall.

  Varför i helvete skall Wi annars betala ”försäkringspremien” = skatt till Staten ?

  Dock – i mitt perspektiv sett så finns det en fundamental ”galenskap” i att kalla återbäringen av ”försäkringspremien” = skatten vid så fantastiskt många olika namn – A-kassa, socialbidrag, utbildningsstöd, pensioner av alla de slag, barnbidrag, sjukpenning osv osv – med flera olika myndigheter som står för respektive utfall på ”försäkringspremien” = skatten !

  Vem faen av oss av vanligt folk har någon egentlig koll på all den här ”smörjan” ?

  All den här ”skiten” borde väl lätt som en plätt kunna ersättas med en rimlig minimi-inkomst för ALLA medborgarna – som av den ena eller den andra anledningen tillfälligt eller för gott – partiellt eller till 100 % – har förlorat sin förmåga till en arbets- eller affärstransaktionsinkomst för sin egen försörjning – eller ?

  Mer om den här uppenbart föreliggande möjligheten på
  http://josefboberg.wordpress.com/2008/03/14/demokrati

  Men tror Du att någon enda av wåra MaktElitare vill ha det så här enkelt = Intelligent ordnat ?

  Ha det… 🙂 /önskar folkstyres-vännen Josef

 4. 4 Jonas Sigedal juli 20, 2008 kl. 1:52 e m

  Ingenting hindrar ej ju från att teckna en försäkring, någonting de allra flesta antagligen skulle göra. Felet ligger i att från början beslagta surt förvärvade slantar från hederliga löntagare och göra dem beroende av staten genom att garantera den här typen av ersättning. Det finns mängder av sätt att lösa försäkringsbehoven på. En minimi-inkomst låter i mina öron som socialism och statsövermakt av värsta sort, ett sätt att vagga in alla medborgare i ett ofrånkomligt beroendeförhållande till staten. Detta skulle göra staten allsmäktig. Ingen äger någon annans pengar, staten skall skipa rättvisa, inte fördela enskildas resurser hit och dit. Det klarar vi utmärkt själva. Därtill är jag övertygad om att det finns en enorm välvilja inom de flesta av oss, varför personer som omöjligen kan försörja sig själva intet har att frukta utan trygghetssystemen.

 5. 5 Josef Boberg juli 20, 2008 kl. 2:39 e m

  Tja – att teckna försäkring på det ena är OK – men ej på det andra – eller ? Så som alltid – smaken är som baken delad – och det är helt OK för min del ! 🙂

 6. 6 Jonas Sigedal juli 20, 2008 kl. 8:34 e m

  Nej teckna försäkring är alltid ok. Mig veterligen har jag dock aldrig tecknat någon försäkring utfärdad av staten, den påtvingas mig, och pengar konfiskeras av mig för att jag ska ingå i den. Just a-kassan är ju förvisso frivillig, men samtidigt hiskeligt underfinansierad och finansierad med andras skattepengar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: