Germania – en framtida klassiker?

Det skall erkännas att jag på senare år inte läst några oerhörda mängder skönlitteratur. Tiden räcker helt enkelt inte till för att både ägna sig åt inmundigande och skapande av litteratur, och prioriteringen blir naturligtvis att arbeta med sitt eget verk.

Att skriva litteratur, åtminstone ett satiriskt verk som Germania, handlar samtidigt i väldigt stor mån om input från andra författare, särskilt då mästarna. Även om vårt berättelse utspelar sig i en förmodad nutid lägger vi nämligen stor möda på att ge det hela en klassisk ”feel”, i mycket genom att benämna saker vid gamla namn (aereoplanterminalen), introducera anakronistiska märken och ting (såsom en T-Ford eller ”smått och gott” från kolonierna), men också genom att mer eller mindre oblyga hyllningar till den gamla skolan. Tolstoj, Dumas och Dostojevskij är de från det gamla gardet jag tydligast känner närvaron av när vi skriver – många scenerier och skeenden är på en eller annan nivå skruvade versioner av förlagor i deras gamla mästerverk.

Sedan finns naturligtvis inspirationen hos yngre författare och artister där – men den känns mer lättgriplig och direkt, avser snarare inspiration till satiren som sådan: Douglas Adams, Trey Parker och Matt Stone, PJ O’Rourke för att nämna några. Därtill tror jag att både jag och Jonas har läst Terry Pratchett i något tidigare liv – ingen av oss har gjort så i detta men det lilla jag snappat upp ger mig intrycket att han (eller är det en hon?) helt klart befinner sig på vår våglängd. Vår författarkollega Louise PerssonHydra verkar besatt av Diskvärlden, ännu ett skäl att äntligen ta sig an denna svit.

De moderna inspirationskällorna är med andra ord många och skall icke förringas. Jag tror dock att vår bok hade varit betydligt mindre livlös om vi inte haft den relativa litterära bildning vi båda har vad avser klassikerna. Men den börjar bli lite daterad (i alla fall i mitt fall även om J har tagit upp samma problem), varför det antagligen vore en god idé att damma av några gamla verk, slå sig ner i läsfåtöljen och göra lite behaglig ”research” i litteraturhistorien innan nästa bok börjar skrivas. Om inte annat är det en bra ursäkt för att inmundiga lite underhållning.

DN:s beskrivning av det ökade intresset för klassiker tycks för övrigt båda gott för Germania när den publiceras i höst. Ett verk som i så stor utsträckning står på ”the shoulders of giants” borde nog kunna tilltala en och annan nostalgiker.

Den nyfikne kan för övrigt, som sagt, avnjuta de första tolv kapitlen redan här och nu. Antingen i text- eller ljudboksversion skall tilläggas.

Niklas Elert

Annonser

2 Responses to “Germania – en framtida klassiker?”


  1. 1 Ture Masing juni 8, 2008 kl. 9:45 f m

    Glöm heller inte att Ture Masing har läst de 25 första Discworldböckerna, men på sistone haft annat för mig så de sista fem har fått vänta.

  2. 2 Niklas Elert juni 8, 2008 kl. 10:02 f m

    Produktiv författare Pratchett.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: