The United States of Europe

Vilken position ska man egentligen ta i den här frågan? Det är märkligt, men av någon anledning känner jag mig karaktärsotypiskt oengagerad i frågan om EU-konstitutionen. Varför förhåller det sig egentligen så?

Jo, en anledning torde väl vara det sätt på vilket det hela skötts: hur det har myglats, smugits och finjusterats för att kunna mangla igenom konstitutionen så snabbt som möjligt. Grundlagen har svällt och jäst till orimliga proportioner, och juridiskt sakkunniga tvistar om korsreferenser, tolkningar och förändringar. Det är tragiskt. Vi skulle kunna vara vid det vägskäl då Europas folk kom samman kring vissa fundamenta, och där vi utropade en modern union som skulle vara till gagn för oss alla.

Som alltid måste jag försvara positionen att om vi skall kunna enas om en utforming för EU, då bör utgångspunkten vara att Unionen skall ägna sig åt så lite som möjligt. Dessvärre är väl utvecklingen lite tvärtom; man göder och godkänner varandras idéer om vad som är lämpligt att hantera på överstatlig nivå, för att få igenom sina egna favoritområden. Min åsikt är att EU bör utvecklas mot en federal republik, med en liten nattväktarstat i centrum, som endast ägnar sig åt att garantera och skydda våra individuella rättigheter. Med ett sådant system skulle Europa kunna utvecklas till en fri och rik kontinent där man känner sig trygg och där vissa fundamentala rättighetsanspråk delas, oavsett kulturell tillhörighet. Europa skulle kunna bli en frihetlig och kulturell smältdegel, en blomstrande härlig kontinent där folk med olika språk, bakgrunder, relgioner och nationaliteter möttes och samarbetade.

Ty stommen i Europasamarbetet är inte kommissionen med dess regleringsivriga pampar. Det är känslan av att Europa faktiskt har en identitet som den moderna civilisationens vagga. Här har förödande krig utkämpats, monstruösa brott begåtts, fruktansvärda despoter härjat – men nu kan vi äntligen slänga det gamla åt sidan, riva ner gränserna och inse att vi faktiskt kan enas kring ideal sprungna ur en upplysningstradition.
Individuella rättigheter. Demokrati. Frihet. Dessa är värden som finns och lever på kontinenten, och det är med dessa som idén om Europaprojektet kan slå an i de breda folklagren.

Konstitutionen bör vara några sidor lång, och kunna förstås av varje medborgare. Den skall glasklart och knivskarpt tydliggöra maktens begränsningar och den enskildes rättigheter. Den skall lämna delstaterna ifred, och tydligt deklarera den federala regeringens ansvarsområden: territorialförsvar, federal polisstyrka, utrikespolitik och en högsta domstol.

Den nya konstitutionen förändrar inte så oerhört mycket i sak, men förflyttar tankemässigt idén om en liten centralmakt ännu längre bort.

Jonas Sigedal

Om stora stater, diktaturer såväl som demokratier, och en smärre sammandrabbning mellan dessa, handlar Germania.

Annonser

0 Responses to “The United States of Europe”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: