Har jag också rätt att bli lämnad ifred?

Jonas har redan skrivit om detta – bara en liten reflektion. Om man kräver att en urbefolkningen ”har rätt” lämnas ifred av omvärlden och i synnerhet staten, borde man inte då argumentera för detta också vad gäller andra människor, kollektiv såväl som individer?

Ty skall man dra detta resonemang till sin spets – att man har rätt att inte ingå i en stat (även om indianerna naturligtvis inte tillfrågats) – borde det väl innebär att jag, arme människa, också skulle ha rätt att bli lämnad i fred om jag vill?

Det vill säga slippa att betala skatt på villkor att jag inte tar del av några av våra publika tjänster. Eller blir någonting annorlunda av att de är okunniga, exotiska och, som pronomenet antyder, är ett kollektiv?

Niklas Elert
Läs Germania, där många urbefolkningar förekommer, bland annat i det vackra Zimbabwe. De tillber bland annat den mäktige kattguden Anchabaar.

Annonser

7 Responses to “Har jag också rätt att bli lämnad ifred?”


 1. 1 Marina juni 3, 2008 kl. 6:17 e m

  Det är väl bara att sluta jobba och tjäna pengar så behöver inte du heller betala skatt, om det är det som är problemet. Du kan få bli lämnad ifred helt utan problem. Men det blir svårt för dig att sitta här och blogga då..

 2. 2 Jonas Sigedal juni 3, 2008 kl. 7:21 e m

  Hmm nu tror jag förvisso att ”att bli lämnad ifred” syftade på att inte tvingas ingå i ofrivilliga kollektiv. Att blogga är ju tämligen frivilligt, samt att tillåta kommentarer. Är det inte trevligt med frivilliga associationer, så säg?

  Angående att tjäna pengar utan att betala skatt är möjligheterna små här i Sverige. Man kan ju skattefuska såklart, eller leva av skatt. Men detta är lite andra sidan av myntet, så att säga. Vill man betala så lite skatt som möjligt får man försöka leva på avkastning av kapital, samt dra av låneräntor eller dylikt. Det känns verkligen som att skattesystemet är utformat för att uppmuntra arbete.

 3. 3 Marina juni 3, 2008 kl. 8:36 e m

  Men du betalar ju skatt på pengar du tjänar, right? låt bli att tjäna pengar så behöver du inte betala skatt. Men du måste du finna andra sätt att skaffa föda etc på. OM du vill bli lämnad ifreda av staten kan du självklart inte leva enligt deras premisser. Som de folk du pratar om gör, de har inget att göra med staten, pengar.. kaaapital.. Men du vill ju tvinga på dem ett ofrivilligt kollektiv.

  Flytta utomlands, köp en bit mark av de sista slantarna du har, börja odla själv och av det marken ger så blir du lämnad ifred. Det är faktiskt fullt möjligt.
  Men då blir det också svårt för dig att blogga. OM du vill leva här, vilket du faktiskt har möjlighet att välja, måste du leva enligt de regler som finns, eller så får du försöka förändra reglerna.
  Men du kan välja att lämna, byta regler, men måste också ge upp det du har och är van vid, som att blogga 😉

 4. 4 Jonas Sigedal juni 3, 2008 kl. 9:04 e m

  Jag tror du gör dig skyldig till något som verkligen måste förklaras om du påstår att jag vill påtvinga någon annan ett ofrivilligt kollektiv. Mycket kan man säga om mig, men att jag någonstans skulle förorda tvång, det är lite far-fetched.

  Ja, jag kan odla min mark själv, och mig veterligen var det så civilisationen startade. Man upptäckte icke desto mindre fördelar med specialisering och differentiering, men det är så grundläggande ekonomi att det förbigås i denna kommentar. (Bland annat utrotade man svält och kunde införa lönearbetets trygghet på detta sätt.)

  Nog lockar naturen mig i egenskap av liberal, men framförallt de möjligheter människan har att förändra naturen och skapa goda livsvillkor här och nu, på jorden. Det är ju faktiskt en fråga om smak, men personligen föredrar jag (oftast) den större stadens myllrande utbud och mänskliga interaktion.

  Att staten sedan plötsligt kom in och förutom att skydda människor också plundrade dem och började diktera villkor för deras liv, är verkligen inte någonting jag har valt. Att jag fötts här kan jag inte göra så mycket åt, men nog har det aldrig presenterats ett kontrakt för mig som jag signerat och gått med på statens göranden och havanden. Nej, staten tvingar sig på mig ganska uppenbart, och det är nog inte mer än rätt att jag anser det lite märkligt. När fick den rät att göra det liksom?

 5. 5 Marina juni 3, 2008 kl. 10:00 e m

  Okey, ja det är sant, jag blandade ihop dig med någon annan där. Ursäkta. 🙂

  Sen börjar vi prata om olika ting, men det var intressant att se ditt svar. Hej.


 1. 1 GERMANIA Trackback vid maj 24, 2009 kl. 10:58 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: