Vad är så förföriskt med okunskap, svält och sjukdomar?

I sanning fascinerande, måste jag säga, att läsa om en hittills okänd indianstam i Amazonas djungler. Fascinerande också hur människor i regel per automatik hemfaller åt något slags romantisk idealisering av detta folk, som ”lever i harmoni med naturen” och ”är oförstörda”. Varför imponeras man av sådant? Vad är det som lockar med okunskap, svält, korta liv, mysticism, sjukdomar och förmodat mycket patriarkala strukturer? Jag förstår det inte. Jag finner det intressant, så klart, men det vänder sig i magen då man hör folk beklaga sig över vår civilisation och hur ”den har förstört natur och miljö.”

Därför vill jag påminna om att vi inte alls har förstört någon natur. Naturen saknade mening innan människans födelse, ty då existerade inget tänkande och inget medvetande som kunde värdera naturen. Vad människor har gjort är att de har skaffat sig kunskap och förmåga att omforma naturen så att den bättre platsar mänskliga förhållanden. Det är DET som är det fantastiska och vackra med människan; hennes vilja att skapa sig ett gott liv på jorden, här och nu.

Vill dessutom tillägga att exploateringsproblemet torde vara obefintligt. De har ju brukat jorden och bebyggt den. De äger den såklart. I alla fall om man applicerar en någorlunda korrekt äganderätt.

Jacob Lundberg är inne på samma spår.

Jonas Sigedal

Läs Germania

Annonser

6 Responses to “Vad är så förföriskt med okunskap, svält och sjukdomar?”


 1. 1 ERLING SÖDERSTRÖM maj 31, 2008 kl. 6:21 e m

  Vilken bluff! Bilden av den så kallade okända indianstammen är ingen ny upptäckt. Detta folk ”upptäcktes” under överflygning vid floden Envira redan för tio år sedan, och jag har bilderna. De togs 1998 när Sydney Possuelo, dåvarande chefen för FUNAIs departement för isolerade indianer nyss fått donation av spanska kooperationen i form av en tvåmotorig Icelandair för att via luften kartlägga de isolerade folken.

  På grund av den upptäckten tillsatte indiandepartementet FUNAI en grupp som nu i tio år arbetat med att skydda just detta folk, genom den så kallade ”Frente de Protecao Etnoambiental Envira”. Det enda som är nytt är att en tjänsteman på FUNAI ny flugit tillbaka till samma plats och tagit en bild på lägre höjd, där han lyckades skrämma och provocera detta folk som alltså ”upptäcktes” för tio år sen. Jag kan hela historien om FUNAIs aktioner för isolerade o okända indianfolk eftersom jag följt den på nära håll under de senaste 13 åren, ibland under upp till fem månader långa expeditioner för att spåra dessa folk, och fick vara med om den första fredliga kontakten med två tidigare okända folk vilket jag också filmade. SVT dåvarande miljöredaktion E-fekt sände 18 minuter av det.
  Mvh, Erling Söderström

 2. 2 Geoffrey Goines maj 31, 2008 kl. 10:01 e m

  >>Det är DET som är det fantastiska och vackra med människan; hennes vilja att skapa sig ett gott liv på jorden, här och nu.<<

  Även om det går ut över hennes avkomma och ders möjligheter till ett bra liv…? Där har vi ngt som borde vända sig i magen på folk, att inte tänka långsiktigt. Så onaturligt!

 3. 3 Sami juni 1, 2008 kl. 1:25 e m

  Vilken otroligt naiv och oliberal syn på andra människor som inte har sin bakgrund i västerländsk kultur och historia. Du nämner okunskap; det är väl trots allt en definitionsfråga om vad kunskap är. De här människorna besitter förmodligen mycket kunskap som du aldrig kommer aldrig ens kommer komma i närheten av. Vem vet vilka hemligheter de bär på. Sen nämner du svält, sjukdomar; på vilka premisser utgår du från att de överhuvudtaget lider av något sådant. På samma sätt gör du ett uttalande om deras sociala strukturer. Kultur som tidigare i historien har krossats av västerländsk övermänniskotro skall bevaras.

  Du borde sätta dig ner en stund och fundera på människans ondska; vi skövlar vår jord med argumemten att det är för människans bästa, men vad är det för framtid vi lämnar åt vår avkomma. Jag skulle vilja påstå att det är vi som har mycket att lära oss av naturfolken. De lever faktiskt i harmoni med naturen till skillnad från oss.

  Men jag har nog fel; över 19 miljoner indianer som dödades under slavlika förhållanden under upplysningen var inte tillräckligt. Laåt oss addera några ytterligare offer till denna siffra.

  Att tro på sin egen ofelbarhet, är nog det största misstag du kan göra som människa.

 4. 4 jojjo juni 5, 2008 kl. 3:31 e m

  Sami menar alltså att indianer inte har rätt att välja om de vill bo i djungeln, i en stad, i en by eller var som helst; de ska tvingas att bo kvar i djungeln eftersom Sami tycker att det är så gulligt med folk som ”lever nära naturen”. Trots att detta innebär att mellan 20 och 60% av alla män mördas. Det är människor vi pratar om inte muséeobjekt! De har rätt att välja; det är de som ska bestämma hur de ska leva, inte du!


 1. 1 Har jag också rätt att bli lämnad ifred? « G E R M A N I A Trackback vid juni 1, 2008 kl. 5:15 e m
 2. 2 GERMANIA Trackback vid maj 24, 2009 kl. 10:58 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: