Om det svåra i att bygga kapital med löneinkomst

P J Anders Linder står för en intressant reflektion på Svenska Dagbladets ledarsida idag. Där konstateras med några enkla sifferuppgifter att det inte råder något särskilt starkt samband mellan förmögenhet och hög inkomst. Jag citerar:

Av värnskattebetalarna har bara var sjunde så stora tillgångar att de har behövt betala förmögenhetsskatt.

En stor majoritet av värnskatte­debattens ”rika” är helt enkelt inte rika. Måhända har de lite mer sparpengar än genomsnittsmedborgaren, men de fick inte en krona i sänkt skatt när förmögenhetsskatten försvann. De hade nämligen ingen skattepliktig förmögenhet.

Jag mejlar Skattebetalarnas chefekonom Nils Bohlin och ­frågar hur det omvända förhållandet ser ut. Hur många av dem som betalade förmögenhetsskatt har så hög inkomst att de får betala värnskatt? Svaret: bara 17 procent. Fem sjättedelar av landets krösusar har inkomst under värnskattenivå.

I allt väsentligt är de som tjänar bra och de som är förmögna två olika grupper.

Detta bekräftar också en personlig övertygelse jag burit på ett tag, nämligen att man inte blir rik genom hög lön. Detta gäller ju särskilt tydligt i Sverige, men själva principen om att växla in varje timme av ditt liv för en ny summa pengar ger ett sjukt högt incitament att arbeta mycket. Du kommer att skaffa dig en livsstil, en bostad och en bil i förhållande till dina inkomster, och kort sagt bränna av dina hårt ihopslitna slantar. Sedan finner du dig själv på allt högre kostnadsnivåer, med räntor, amorteringar och fasta utgifter. Mellanskillnaden blir inte stor, och det är mellanskillnaden som vi klassiskt benämner såsom kapital. Det är vidare kapitalets storlek som indikerar din rikedom. Hög lön och höga månatliga är ett rat-race av rang.

Rikedom börjar inuti en själv. Personligen tänker jag göra en karriär inom det jag älskar att sysselsätta mig med, och bygga förmögenhet på annat sätt. Jag tror att denna kombination kommer att skänka mig energin och viljan som krävs för att skaffa mig ett gott och rikt liv.

Jonas Sigedal

Om kapitalism av den högre skolan, läs Germania.

Annonser

3 Responses to “Om det svåra i att bygga kapital med löneinkomst”


 1. 1 Harry Svensson juni 3, 2008 kl. 11:59 f m

  Precis, det är just detta som många inte förstår. Av de jag känner som har förmögenhet så finns bara en gemensam faktor – de hade en hel del redan från början, de har ärvt eller gift sig med någon som hade det gott ställt.
  Jag tjänar mer än de flesta jag känner, men progressiva skatter, inkomstrelaterade dagisavgifter och återbetalning på studieskulder har effektivt förhindrat mig att jobba ihop en förmögenhet.

 2. 2 conny november 28, 2008 kl. 2:30 e m

  Kan det möjligen vara så att de som har en förmögenhet har levt ett liv som INTE har inneburit höga utgifter och dito lön.

  Eller är det så att vi anpassar begreppen hög lön och förmögenhet allt eftersom vi pratar med olika personer eller skeden i livet.

  Munnen och matsäcken problematiken får naturligtvis inte heller glömmas bort. Spenderar du mer än du tjänar kommer du alltid att vara fattig oberoende om din lön är hög eller inte, om du däremot spenderar mindre än du tjänar har du åtminstonde möjligheten att bli förmögen.

 3. 3 conny november 28, 2008 kl. 2:45 e m

  …. För i min värld är det precis tvärt om, alla jag känner som JAG skulle kalla förmögna har INTE gift sig ,eller fått ett arv för att komma över sina pengar.

  Utan helt enkelt levt långt under vad de själva har tjänat. Låt vara att ett par av dem faktiskt har skapat företag (som försörjer anställda) och genom detta har skaffat sig och sina familjer en bra tillvaro. De flesta av dem tar fortfarande ut löner som är långt under vad de skulle kunna och har alltså inte alls ökat sin konsumtion i samma takt deras förmögenhet har ökat.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: