Njutning, sex, lycka och vilja ur ett frihetligt perspektiv

På senare tid har en stor del av mina inlägg innehållit hyllningar till människan och det som är den mänskliga naturen. Dessa hyllningar är helt och hållet uppriktiga; ständigt förundras jag över det faktum att vi faktiskt är tänkande varelser, som kan välja, utvecklas och producera. Vad som därtill är än mer fascinerande, är att människan besitter egenskapen att uppnå lycka, samt att känna njutning. (Jag misstänker starkt att det är solens och sommarens intåg som återväckt mitt intresse för dessa frågor.)

Njutning är en sådan fantastisk företeelse. Den är ett tillstånd då obehag och stress förskjuts till förmån för välbehagskänslor, lust, bekvämlighet och glädje. Vi kan njuta av smaker, musik, konst, kunskap, film och – kanske det som främst förknippas med njutning – sex. Hur vi tar till oss av njutning och i vilken grad vi faktiskt njuter, varierar såklart mellan oss. Men vad vi vet är att njutningen blir större och mer intensiv i samtliga fall, om vi hänger oss åt och försöker nå medvetenhet om njutningen ifråga. Vi kan alltså härleda dessa upplevelser till rationalitet, vilket kanske strider mot någon gängse norm om att njutning är oförklarligt, flummigt och infinner sig plötsligt.

Jag tar choklad som exempel. Många av oss uppskattar choklad, och många kanske skulle säga att de njuter när de stoppar en chokladbit i munnen. Men sedan finns också de, som studerar, provar och lär sig om choklad, och på så sätt lär sig mer om sig själva oss sitt förhållande till denna lustgivande produkt. Genom att aktivt och logiskt försöka ta reda på vad det är i chokladen som skänker en välbehag, så ökar ju ens chanser att nå kunskap, och därmed klarhet, om på vilket sätt chokladen förmår att framkalla dessa känslor. Vi kan komma närmre ett idealtillstånd där våra smaksinnen, personliga erfarenheter och själva vår insikt om njutningen balanserar, för att uppnå maximal upplevelse.

Detsamma gäller ju självklart för sexualitet och dess utövande. Sex är ytterst komplext, personligt och brett, och innefattar mängder av metoder, tekniker, känslotillstånd och reaktioner. Det är kroppen och dess sinnen på högsta spinn och i samklang, som placerar det som den mest mänskliga formen av njutning. Samma sak gäller här som för chokladen, även om sexuell njutning är ett oerhört mycket bredare ämne, som med enkelhet kan ”studeras”, utvecklas och omprövas genom hela livet. De mängder av former och färger i vilken sexualiteten kommer är lika imponerande som människans mångfacetterade natur själv. Det är därför det kan vara ett njutningsfyllt livsprojekt att söka och finna det sätt på vilket man själv uppnår högsta möjliga tillfredsställelse. Det handlar om att utveckla och lära sig av sina sinnen, att komma i kontakt med sin kropp, sina fysiska och mentala attribut, och därtill hänge sig åt den fulla utlevelsen med någon annan. Det finns i sanning ett skäl till att sex är det mest omtalade, varierade, privata, mänskliga, fundamentala och färgsprakande ämnet av dem alla. Därtill utgör kunskap om och utlevelse av sexualitet ett grundläggande behov. Att en sådan vacker företeelse fortfarande är omgärdad av skam, synd och smutsighet är därför sorgligt. Men sådant behöver ju inte individualisten ta hänsyn till, det är faktiskt bara att strunta i dylika normer.

Detta leder oss till lyckan. Njutning är nära förknippad med lyckan, men då njutning är härledbar till en tillfällig upplevelse, är lyckan ett tillstånd av oemotsäglig glädje. Det är ett tillstånd i vilket ditt liv och det som det innehåller överensstämmer med dina ideal, drömmar och förhoppningar. Det är ett tillstånd av logiskt själslig tillfredsställelse, då bitarna faller på plats och ditt inre uppfylls av din egen storhet. Lyckan är beviset på ditt livs meningsfullhet för dig själv, och kan bara uppnås genom att du söker och når kunskap om dig själv. Den är inte ett karaktärsdrag, utan ett tillstånd som vi alla kan nå, om vi lär oss om oss själva, lär oss att njuta och att uppskatta det liv som är vårt, samt definierar vår mening med vår egen tid på jorden. Och det bästa av allt, att uppnå det är inte särskilt svårt. Det gäller bara att se till sig själv först, att ägna lite tid varje dag åt att ställa sig de enkla frågorna: Vem är jag? Vart är jag på väg? Var är jag nu? Vart vill jag nå? Hur skall jag komma dit?

Jonas Sigedal

Att skratta är också att njuta. Om du vill skratta, läs Germania.

Annonser

0 Responses to “Njutning, sex, lycka och vilja ur ett frihetligt perspektiv”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: