Jag undrar när detta blir strukturellt förtryck…

En trevlig artikel i SvD redogör för ett ökande utbud av handgjorda, exklusivare underkläder, samt talar om korsettens återkomst. Det är glädjande och härligt att sökandet efter identitet, skönhet och välbefinnande tar sig fler vägar. Att sträva efter ett liv som skänker mening, och lycka, är något av det mest fundamentalt mänskliga vi kan hitta. Att handla på en öppen marknad, ta estetiska intryck och ägna sig åt konstnärlig verksamhet är metoder genom vilka vi kan tillfredsställa behov och få utlopp för den vi är som individ.

Det är därför alltid väldigt intressant när intelligentian börjar oja sig över ”kommersialism” och ”valfrihetens illussion”, pekandes på stora kedjor, med samma utbud och likartade artiklar. Som om detta är det enda marknaden utgörs av?

Ekonomin är dynamisk, explosiv och utmanade. Ständigt kommer människor som den i artikeln omnämnda Josefine Wing att komma med något nytt och kreativt, och marknadskanalerna möjliggör för henne att dela sitt alster, i utbyte mot kontanter vilka hon kan använda för att tillfredsställa egna behov och önskemål, vilka det har lämpat sig bättre för andra att utföra. Det här är ju förvisso så simpelt att det inte borde behöva redogöras för, men inget tillfälle är för litet för att hylla den skapande kraften, entreprenörsenergin, som driver samhället framåt. Entreprenören börjar ofta i liten skala, med en idé som fyller ett behov, och kanske omprövar en och annan uppfattning om det rådande och tidigare. Beroende på denna idés genomslagskraft och nytta, kommer denne att kunna öka sina marknadsandelar.

Den stora frågan är ju dock var gränsen går för de som omhuldar småskalighet av princip, och utmanande initiativ med rätta? Ponera att dessa underklädesströmningar växer sig till en miljardmarknad, och kanske om något årtionde utgör rådande utgångspunkt för tros- och korsettmode. Kommer man då att tala om ”strukturer”, om globala företagsimperier som bestämmer vad kvinnor ska ikläda sig? Kommer vi att få höra ordet förtryck om de som tio år tidigare påstods utmanade gängse normer om kvinnor och skönhetsideal?

Kan det vara så svårt att förstå, att det kapitalistiska systemet är det mest revolutionära, omprövande, dynamiska och strukturomvandlande av alla ekonomiska system. Där blir rika fattiga, och fattiga rika, där testas miljoner idéer, där tillfredsställer människor på lika villkor varandras önskemål varje dag, hela tiden. Ett bättre skydd mot strukturer tror jag inte man finner.

Jonas Sigedal

Jag rekommenderar för övrigt Germania.

Annonser

0 Responses to “Jag undrar när detta blir strukturellt förtryck…”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: