Kulturkoftor föraktar vanliga människor

Om TV4 har större tittarsiffror än SVT önskar så är det inte väsentligare för SVT än vad Karamellkungens ständigt ökande försäljning av smågodis är för råris-, grönsaks- och knäckebrödsproducenterna. Jättetråkigt att folk äter så mycket smågodis, det är dåligt för tänderna, hälsan och kroppsvikten, men är gott och dövar ångest skönt. Det betyder inte att rårisproducenterna ska börja fundera på att lägga in geléhallon i sitt sortiment eller inne i råriset. Det betyder bara att man ägnar sig åt olika varor.

SVT är något annat och ska inte bli anpasslig och beställsam. Om de som bara vill äta smågodis ratar den kvalitet som ändå rätt ofta finns på SVT, synd för dem, synd att de får en förljugen, förvriden och sentimental världsbild, men ta inte in den i SVT så att vi alla får hål i tänderna. Det är illa nog med de skrikiga lekprogrammen som SVT redan håller sig med.

Ovanstående skriver Lena Andersson i en kolumn i dagens SvD som skriker förakt för vanliga människors konsumtionsval, på inga andra grunder än att de i hennes ögon inte är sofistikerade nog. För att understryka TV 4:s uselhet går hon igenom programtablån en vanlig vecka och fäller omdömet att det ”är själsligt dränerande” – en smakfråga således, men vad annat har kultursnobbar någonsin hemfallit åt?

Därmed inte sagt att hon har fel i sak. Poängen med Public Service-televisionen är att de skall tillhandahålla någonting som inte levereras av någon annan kanal, inte att på ojämlika villkor (till SVT:s fördel skall sägas) konkurrera med de privata mediebolagen. Vi är långt ifrån denna vision idag.

Fredrik R Krohnman ger samtidigt ett mycket träffsäkert exempel på hur en annan kultursnobb, Ulrika Kärnborg, något ofrivilligt illustrerar tesen om medielandskapets ökade likriktning. Man skrattar så man gråter.

Niklas Elert
Läs Germania, ett stycke likriktad kultur som jag dock med tämligen stor säkerhet kan säga att kulturkoftan i gemen inte kommer att uppskatta.

Annonser

4 Responses to “Kulturkoftor föraktar vanliga människor”


 1. 1 neurotica73 maj 26, 2008 kl. 2:44 e m

  Och vanliga människor föraktar ”finkultur” precis lika mycket.Fast det är mer okej ur en allmän synvinkel än att förakta ”fulkultur”.

 2. 2 Jonas Sigedal maj 26, 2008 kl. 2:52 e m

  Ja, föraktet finns överallt. Det är samma fenomen: tron att ens egen smak är bättre än någon annans. Sedan kan man ju säga att det finns ett problem i att kultureliten är statssponsrad. Kultur och stat borde skiljas åt konstitutionellt på samma sätt som kyrka och stat skiljts åt.

 3. 3 Cobb maj 27, 2008 kl. 10:01 f m

  Det enda existensberättigande Public Service har är dess oberoende. Därför skall de bara producera program som nyttjar denna möjlighet. Fakta, nyheter och konsumetmagasin. Allt annat gör de kommersiella kanalerna lika bra. En fotbollsmatch eller såpa blir inte bättre för att den visas i PS.

  Jag betalar gäna en slant för att det finns en oberoende jornalistkår som letar upp oigentligheter, lite som folkets Säpo, medans jag sköter mitt eget liv. Det är väl lite som brandkåren, man ser inte mycket av dom men när det händer vill jag ha dom där.

  Många tycker att PS inte är helt politisk oberoende av vad jag förstått av dabatten. Jag anser dock att den är betydligt bättre en ingen PS alls. Man borde man dessutom se över tillsättning av ledning osv. så att den politiska påverkat minimeras.

 4. 4 Jonas Sigedal maj 27, 2008 kl. 11:19 f m

  Idén om att staten ska driva televisison finansierad av indrivningsmän som springer runt i stugorna är minst sagt otäck. Svt bör hitta frivilliga finansieringformer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: