Välfärdsstat hinder för fri invandring

Om nu tjänstemannen pá migrationsverket aldrig hade intentionen att tillhandahálla vad han lovat att tillhandahálla är han sáklart inget annat än en asgam som profiterar pá en utsatt människa. Men om han faktiskt var pá väg att skaffa afghanen ett uppehállstillstánd utan att denne uppfyllde Migrationsverkets kriterier, ja, dá ser inte jag nágon större immoral i att han fick pengar för sitt risktagande. Han bröt förvisso mot lagen oavsett vilket, men lagen är som alla som läser den här bloggen vet, inte direkt nágot rättesnöre vad gäller rätt och fel.

Jag anser att vem som helst har rätt att komma till Sverige, bosätta sig här och arbeta här. Men precis som vad gäller alla andra människor anser jag att det primära ansvaret att försörja dessa människor ligger hos dem själva. Vore det upp till mig skulle dock alla som ville komma hit och göra rätt för sig fá njuta av svensk demokrati och nattväktarskydd. Vi saknar inte direkt utrymmet.

Problemet uppstár när man introducerar en universiell välfärdsstat, som förmodas omfatta alla som kommer hit. Välfärdsstaten omfattar till skillnad frán nattväktarstaten positiva rättigheter, till exempel rätten till mat, försörjning eller sjukvárd, vilka har den beklagliga egenheten att de är begränsade till sin mängd.

En stat som ger de människor som bor pá dess territorium grundläggande beskydd och i övrigt lämnar dem ifred, kan i princip släppa in hur mánga som helst. Men en stat som därtill fátt för sig att (via omfördelningar frán en grupp til en annan) garantera en hel hoper av andra rättigheter kan uppenbarligen inte sá göra, helt enkelt eftersom resurserna tar slut.

Ett sätt för välfärdsstaten att i nágon mán lösa detta dilemma är att fá de nyanlända att bidra till den välfärd de tvingas konsumera genom arbete och efterföljande skatt. Den svenska invandringspolicyn blir s´ledes tämligen märklig i ljuset av att vi gör det motsatta. Det enda sättet att komma in om du inte redan bor i en europeisk välfärdsstat är om du är flykting, medan arbetskraftsinvandrare inte gör sig nágot besvär alls. Varför? Det korta svaret är att det beror pá en annan stat i välfärdsstaten som kallas facket.

Niklas Elert
Läs Germania, ett liberalt, satiriskt epos.

Annonser

0 Responses to “Välfärdsstat hinder för fri invandring”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: