Striptease är inte ett brott

Journalist Lasse Weirup i DN tycks inte kunna hålla isär brott och laglig verksamhet när han vädrar sin besvikelse över att polisen tillslag inte stoppade strippklubbar. Det handla om polisens korståg mot Club Privé och Club Lady i Stockholm, som verkar ha gjort sig skyldiga till ganska så rejäla skattebrott.

Weirup, såväl som den i artikeln citerade vice chefsåklagaren Kim Andrews, tycks dock utgå från att strippverksamhet i sig är någonting som skall bekämpas, trots att det inte är olagligt:

– Vi vet att de öppnade på nytt för några veckor sedan. Så vitt vi vet är det personer med anknytning till 46-åringen som är aktiva. Men så länge vi inte kan visa att skattebrotten fortsätter kan vi inte ingripa. Verksamheten i sig är ju inte olaglig, kommenterar Kim Andrews.

MEN TROTS ATT myndigheterna alltså satsat stora resurser på att stoppa strippverksamheten talar allt för att det nu är business as usual. När DN i helgen passerade utanför Club Privé var klubben öppen och entrén bemannad.

Är det bara jag som finner ovanstående (av mig fetade) formuleringar obehagliga? Att stoppa skattebrott kan man väl inte ha många synpunkter på, men att göra detta med den uttalade avsikten att få stopp på annan, fullt laglig verksamhet, det låter rättsstatsvidrigt så det förslår i mina öron.

Att journalist Weirup har på sig feministglasögon är en sak, men om en vice chefsåklagare försöker få en verksamhet att slå igen enkom för att den rimmar illa med dennes egen moraluppfattning, ja då borde denne avgå, eller vad det nu är en vice chefsåklagare bör göra när de inte sköter sitt jobb.

Niklas Elert

Läs Germania.

Annonser

10 Responses to “Striptease är inte ett brott”


 1. 1 hermanubis maj 20, 2008 kl. 9:05 e m

  Blev lite förvirrad av rubriken och ser inte vad vad ekonomiskt brottslighet har med stripklubbar att göra generellt. Man får först en känsla att man pratar strippklubbar men sen inser man att det hela igentligen handlar om något annat. Mycket dåligt gjort av Lasse Wierup på DN

 2. 2 Johan maj 20, 2008 kl. 9:13 e m

  Jag haller med. Det verkar som journalistens egna politiska agenda inte smog sig in, utan vralades ut i artikeln. Sara pa begreppen och skriv om vad som ar karnan i historien. Det egentligen helt ointressant att det ar en strip klubb.

 3. 3 Jonas Sigedal maj 20, 2008 kl. 9:58 e m

  Kan inte låta bli att vädra åsikten att skattebrott kanske inte är ett så allvarligt brott ändå. Man ser ju blott till att bli bestulen på mindre. 🙂

 4. 4 germaniablogg maj 20, 2008 kl. 10:06 e m

  Jonas; ja, fast man kan inte hävda att en åklagare som försöker gå till botten med skattebrott begår något tjänstefel i sig.

  Niklas Elert

 5. 5 Jonas Sigedal maj 20, 2008 kl. 10:10 e m

  Nej såklart inte, det var mest jag som inte kunde hålla mig

 6. 6 Fredrik maj 20, 2008 kl. 10:11 e m

  DN har varit mitt nyhetsval de senaste åren eftersom artiklarna generellt sett är relativt sakliga och oftast inte säger varken bu eller bä utan man rapporterar vad som har hänt utan att lägga särskilt mycket värderingar i det.

  Ibland är det snudd på irriterande torftigt, exempelvis när man läser sporten. Sverige kan vinna VM-guld och artikeln kan vara skriven i tredje person som om Sverige låg på andra sidan jordklotet, journalisten inte var hemmahörandes här, och inte hyste några känslor för det hela överhuvudtaget.

  Fine. Men så fort det handlar om sex eller droger minsann, då får man läsa vad någon tycker helt plötsligt och egentligen inte mycket mer överhuvudtaget. ”Strippklubbsägare misstänkta för skattebrott” hade varit en lämplig rubrik.
  ”Strippklubbar åter igång” låter som om det är någon slags ohyra som borde vara förbjuden men som man inte kunnat stoppa.

  Jag håller med dig fullständigt, om ”myndigheter har satsat stora resurser på att stoppa strippverksamhet” när andra myndigheter har fastslagit att de är fullt lagliga så är det ju uppenbarligen någons moraliska korståg vi läser om eller så menar han på någon vänster att man försöker stoppa ekonomisk brottslighet, och det är ju bra, men inte fan är det något som strippklubbar har ensamrätt på…

  Den formuleringen som jag nästan mest stör mig på är denna:
  ”åt män som är villiga att betala – dyrt.” när man beskriver verksamheten. För det första spelar det ingen roll vad verksamheten utgörs av överhuvudtaget. För det andra så är dyrt för dig Lasse Wierup, kanske väldigt billigt för någon annan. Det bara stinker av moralfloskler… skräpartikel rätt igenom.

  Snart får man väl sluta läsa ”nyheter” överhuvudtaget 😉

 7. 7 Peter maj 20, 2008 kl. 11:46 e m

  Hur kan någon bli upprörd över nakna kvinnor? Det är väl det livet går ut på?

 8. 8 Ronald Wennerlund maj 21, 2008 kl. 12:10 f m

  Vet inte varför sån uppståndelse att klubbarna nämndes som stripklubbar. Det är allmänt känt att rubriker är till för att väcka intresse till vidare läsning. Hade det varit ICA, privat skolor eller finansföretag eller vad som helst så hade det inte blivit någon reaktion alls. Det verkar finnas en viss känslighet för att företag som sysslar redan betraktas som lite skumma hamnar i ytterligare blåsväder. Det är väl ändå stripp klubbarna som felat, eller????
  ”Hur kan någon bli upprörd över nakna kvinnor? Det är väl det livet går ut på?” Livet har bra mycket annat att erbjuda, men du skämttar väl bara!!!

 9. 9 Josef Boberg maj 21, 2008 kl. 12:26 e m

  Hmmm… – StrippKlubb är väl som vilken annan arbetsplats som helst = ett sätt att försörja sig för såväl ägaren/ägarna som dom anställda – så länge som företagets produkter/tjänster säljer hyggligt bra…

  Ericson har ju exakt samma affärsidé – såvitt jag kan förstå i vart fall.

  Ha det… 🙂 /önskar folkfrihets-vännen Josef

 10. 10 diver007 maj 21, 2008 kl. 5:09 e m

  Som vanligt använder vissa journalister sig av pennans makt i ett försök att moralisera kring sin egna ideologi. Vilket i och för sig är väldigt utmärkande i detta land…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: