Science will prevail

Pessimismen kring att finna ett vaccin mot Aids må vara befogad, men icke desto mindre för dysterkvistarnas uppgivna uttalanden mina tankar till de som under 60- och 70-talet hävdade att överbefolkningen av jorden skulle leda till massvält. Norman Borlaugs Gröna Revolution ställde alla katastrofscenarier på ända, och resultatet idag är att vi är fler än dysterkvistarna någonsin kunnat tro men trots detta mättare. 

Dysterkvistar finns alltid, och i svältfrågan tror jag att många av dem drevs snarare av teknikfientlighet och vilja att applicera sina egna samhällssystem (läs: olika former av planhushållning) på världen. Därtill är utvecklingen inom vetenskap och teknologi till sin karaktär som sådan, att den strider mot vår logik.

I det senaste numret av Neo (det med Johan Norbergs pass på framsidan) har framtidsoptimisten Lydiah Wåhlsten skrivit en artikel, Imorgon är en annan dag (ej online):

…världen håller på att förändras. och förändringen går snabbare än vi kan förstå. Fredrik Härén menar att vi står mitt i en idéexplosion: för 15 år sedan hade ingen trott på en person som sagt att vi idag, för 199 kronor i månaden, skulle kunna lyssna på 10 000 radiostationer, köpa sånger med direkt leverans, titta på miljoner tv-klipp och skicka brev över hela jorden.

Lös följande sifferföljd: 2, 4, ?, ? – vilka siffror saknas? Det är inte konstigt om du svarade 6 och 8. Människor tenderar att svara så. Men logiskt skulle svaret lika gärna kunna vara 8 och 16. Enligt Kurzweil beror vårt svar på att människor intuitivt ser utveckling som något linjärt och inte exponentiellt. Men enligt Kurzweil sker den som celldelning. En cell delar sig och blir 2. När 2 celler delar sig blir de fyra. Och när fyra celler delar sig blir de 8. Så 16, 32, 64. Plötsligt smäller – pang! – och vi har genomgått en teknologisk revolution.

Dock skall tilläggas att i fråga om aidsvaccinet tycks vi snarare ha gjort misstaget att inledningsvis vara för optimistiska. På åttiotalet trodde man att ett vaccin skulle vara klart inom ett par år. Men motgångar fram tills nu, hävdar jag, är ingen anledning till att ge tappt nu.

Det ligger i den mänskliga naturen att hon löser de problem som hon ställs inför. Och ingen kan säga att stävjandet av sjukdomen vart helt oframgångsrikt: vad som för 20 år sedan var en dödsdom är idag någonting man tack vare bromsmediciner kan leva med. Den fria vetenskapen är i vilket fall en långt bättre auktoritet att sätta sin tilltro i fråga om dylika spörsmål än exempelvis Gud eller socialismen.

Niklas Elert

Läs Germania, ett liberalt epos.

Annonser

5 Responses to “Science will prevail”


 1. 1 Illwill maj 18, 2008 kl. 10:05 e m

  Sant, vi har inte fullständig massvält än. Vi löste det på ett (enligt dig?) jättebra sätt!

  Vi raderar ut alla andra arter på planeten i stället, vi äter upp dem alternativt låter dem dö för att de inte har någon plats att leva på.

  Ditt sätt verkar funka SKITBRA och är garanterar långsiktigt. Människan kan fortsätta föröka sig som …människor…och när vi är enda däggdjuret kvar kan vi börja äta varandra. Jag har hört att människokött är rätt sött och inte speciellt gott (för vita iaf, vi använder inte socker som krydda i maträtter till skillnad mot exempelvis afrikaner) men man vänjer sig säkert.

 2. 2 Jonas Sigedal maj 18, 2008 kl. 10:20 e m

  Illwill: Kanske har du hört talas om så fundamentala begrepp som utbud, efterfrågan och knappa resurser? Det är liksom inte så att det finns en bestämd stock materia, som konsumeras för att slutligen upphöra att existera. Allting cirkulerar i ett system av energi och material, och människor, de tänkande varelserna, besitter förmågan att genom arbete och problemlösning ta aktiv del i detta system av liv. Tråkigt nog förvägras människor att nyttja dessa medfödda egenskaper på många platser på jorden, och resultatet blir då föga förvånande svält.

  Men du kanske har någon sinnrik plan för hur hela jordens ekosystem, ekonomi och lycka därtill skall organiseras, för att garantera maximal utkomst för alla levande växter och djur? Imponerande är det i så fall. Själv brukar jag ha problem med att få studiemedlen att räcka månaden ut (och därför lockas jag föga av att bestämma över hur andra människor skall leva sina liv), så ditt intellekt och din kunskap måste ju vara bortomjordisk om du anser dig ha svaret på hur ALLA människor, djur och växter skall organiseras i en harmonisk samklang!

  Jag är spänd på lösningen.

 3. 3 Christoffer Rosell maj 19, 2008 kl. 7:20 e m

  Vilket himla fint inlägg!

 4. 4 germaniablogg maj 19, 2008 kl. 9:48 e m

  Tack så mycket.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: