Libertarianer för Obama?

För en libertarian, eller klassisk liberal, så är det inte självklart vilket parti eller vilken kandidat som skall stödjas. Kanske hemfaller många lite reflexmässigt åt John McCain, då denne är ekonomiskt liberal och frihandelsvänlig. Den amerikanska konstitutionen förhindrar dessutom alltför vådliga ingrepp i de personliga friheterna (såsom abort) från Washington, varför den totala friheten borde bli störst under en republikansk president.

Så behöver dock inte vara fallet. Under Bush har många friheter fått stå tillbaka för det högre syftet. Jag tänker då på Patriot Act, Guantanamo Bay osv. Visserligen har han genomfört viktiga skattesänkningar, men helt missat matchningen med motsvarande budgetnedskärningar. Big Government Republicans har blivit ett begrepp. Kan det inte föreligga en fara i att McCain är ointresserad av ekonomiska spörsmål?

Obama driver faktiskt vissa frihetliga frågor. Han är kritisk mot The War on Drugs, mot den expansiva utrikespolitiken (även om jag själv anser att man måste slutföra Irak, oavsett om det var fel att invadera landet från början), han är skeptisk till Patriot Act och vill stänga Guantanamo.

Det som oroar mig mest med Obama är egentligen hans planer på ett nationellt sjukvårdssystem. Ett sådant skulle ytterligare urholka den vertikala maktdelningen, och flytta fram Washingtons makt ännu mer, på bekostnad av delstaterna. Dock, Obama har en fördel, något som inte brukar betraktas som en fördel, varför jag tror att han kommer att misslyckas med sin sjukvårdsreform. Han är oerfaren. Om detta har det talats mycket, men sanningen är den, att han troligen kommer att visa sig långt mycket svagare på presidentposten, i sina möten med generaler, insuttna senatorer och kongressledare, än vad hans karismatiska tal tal ger uttryck för. Detta är, som jag ser det, nästan det tyngst vägande skälet för en Obama-röst.

Under Bush har nämligen Vita Huset blivit allt mäktigare, på bekostnad av de andra institutionerna i den amerikanska maktdelningsapparaten. Staten har expanderat och den exekutiva grenen i förvaltningen är obalanserat tung. Obamas bristande erfarenhet kommer förhoppningsvis att leda till en försvagning av presidentämbetet och, troligen, en republikansk kammare 2010. Detta kommer att om inte blockera honom så åtminstone göra honom mer kompromissande, och med lite tur så kan vi få se början på en kontraherande istället för en expanderande statsmakt. Så skedde under Clinton och hans sex år med republikansk kammare, motsatsen såg vi med Bush och hans svällande sex första år, med oavbruten republikansk majoritet i representanthus och senat.

Så, för mig är det inte självklart. Är det värt risken med minskad ekonomisk frihet för att bevaka de andra och hoppas på att Obama-presidentskapet blir ett svagt sådant? Eller är det värt risken för ytterligare krigsäventyr utomlands men med en fortsatt liberal ekonomisk linje. Och, som alltid, får vi inte glömma kongressens roll i det hela.

Mycket står på spel i höst, men jag är ändå hoppfull om Förenta Staternas framtid, vem som än tar hem det.

Jonas Sigedal

Läs Germania.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: