Debila regleringar spelar brottslingarna i händerna

Höstens spekulationer kring ett svenskt FBI tycks realiseras. Jag är milt sagt skeptisk. Förvisso är det bra att den nattväktande delen av staten, enligt bland andra undertecknad den del som alla anständiga förtroendevalda borde se som högsta prioritering, äntligen börjar sända signaler om att den tar sitt uppdrag på allvar. Men så var det det här med prioriteringarna:

Rent polisiärt öronmärks 200 tjänster, en procent av den samlade kåren, till kampen mot organiserad brottslighet. De ska verka i aktionsgrupper, efter mönster från de grupper som redan fungerar i det pågående projektet med ett Operativt Råd, styrt av rikskriminalpolisen och med en extrabudget på 120 miljoner kronor. 

Aktionsgrupperna ska kontrolleras av lokala, regionala och nationella rådslag, där inriktningen – svarta affärer inom personaluthyrning, den illegala spelmarknaden, särskilt brottsaktiva nätverk – bestäms.
 

Ovanstående fetning är min egen. Vad gäller de särskilt brottsaktiva nätverken skall dessa självklart bekämpas med alla medel, men först kanske det vore klokt att stanna upp och fråga sig varför dessa kommit att frodas i den utsträckning som de faktiskt har? Roten till det onda förekommer delvis i samma bisats.

Jag har vid tidigare tillfällen skrivit om någonting som kallas destruktivt entreprenörskap. Detta begrepp innebär många olika saker, men en särdeles viktig aspekt är individer som ser möjligheter att göra stora vinster i ett icke-fungerande institutionellt system. Och, som framgår av citatet ovan, har vi sannerligen brister i våra institutionella system.

Det är till att börja med skandalöst dyrt för såväl svensson som företagen att på laglig väg låta någon städa hans hem eller anlita andra tjänster – därav svarta affärer inom personaluthyrning. Staten kontrollerar därtill vad som borde vara en fullkomligt legitim näringsutövning och kriminaliserar alla som till äventyrs skulle vilja konkurrera med dem – därav själva existensen av en illegal spelmarknad.

Inom bägge dessa områden, såväl som många andra där monopol, debila regleringar och idiotiska kriminaliseringar på basis av smak snarare än fakta, ser den organiserade brottsligheten möjlighet att tjäna stora pengar. Verksamheter som, om vårt system såg annorlunda ut, skulle kunna vara välfungerande marknader som tillhandahöll tjänster och produkter till förmånliga priser, utan en massa ljusskygga element som för med sig allehanda annan slags kriminalitet. Om våra makthavare nyktrade till och vidtog nödvändiga reformer skulle man utdela ett kraftigt slag mot den organiserade brottsligheten, ty dessa är de som främst tjänar på att fullt legitima sysselsättningar försvåras eller omöjliggörs av galna skatter och regleringar.

Niklas Elert

Läs Germania, en bok som utkommer på Hydra Förlag i höst.

Annonser

1 Response to “Debila regleringar spelar brottslingarna i händerna”  1. 1 Före nattväktarstat ingen välfärdsstat « G E R M A N I A Trackback vid maj 15, 2008 kl. 4:05 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: