Statlig television ett hån mot frihet

Idén om att staten skall bedriva tv-verksamhet är lika absurd som att staten skulle, tja, säg, ägna sig åt att säga åt oss vad vi ska äta. Nu ägnar sig visserligen den svenska staten åt just det sistnämnda, och det i väldigt stor utsträckning, varför jämförelsen troligen mister sin udd.

Nåväl. Det faktum att vi har en statlig television, och därtill en med lika bristfällig balans i bevakningen som valfri dagstidning, borde få de flesta med någorlunda känsla för frihetsbegreppet att känna sig illa till mods. Konstigt nog förhåller det sig inte så. Många, på hela den politiska skalan, tycker att det är fullt i sin ordning med en statlig tv-kanal, eftersom ju denna står för ”kvalitet” och inte styrs av kommersiella intressen.

För det första är det ju väldigt förmätet att definiera kvalitet som något objektivt, och därefter med hjälp av en sinnrik tvångsfinansiering låta denna kvalitet sändas in i varje hushåll, oavsett om de däri boende är intresserade av programmet, eller inte. Att folk borde få vara ifred och därtill titta på vad de vill är ett argument så gott som något, och enligt mig fullt tillräckligt för att skrota hela public service-konceptet omedelbart.

För det andra så är det ju helt irrelevant vilket innehåll som visas i den statliga kanalen ifråga. Problemet ligger i att kanalen är statlig och tvångsfinansierad. Har vi blivit så naiva i det här landet, och hyser vi en sådan tilltro till statens godhet, att vi inte förstår att detta är ett problem i sig?

Och om vi ändå ska ta i den där innehållsfrågan. Det står var och en fritt att finansiera, producera, medverka i eller på annat sätt bidra till skapandet av sådan televisionsmaterial som man skulle sakna vid en skrotning av public service.Särskilt intressant just nu är Ewa Hamiltons utfästelser om att även bredbandsuppkopplingen kommer att licensavgiftbeläggas. Utan att fråga sina kunder eller ens undersöka om det finns ett intresse av sändningar på internet, så tycker fru Hamilton att det är en självklarhet att alla med möjlighet att ta del av SvT:s utbud då betalar licensavgift. Detta är så monstruöst girigt och brottsligt enligt all upptänklig moral att jag snart svimmar, varför inlägget slutar här.

Jonas Sigedal

Läs även Germania, ett satiriskt epos som ännu ej belagts med licensavgift. Det är faktiskt till och med gratis att nyttja, inte bara att ha möjlighet att nyttja, detta gedigna verk.

Annonser

4 Responses to “Statlig television ett hån mot frihet”


 1. 1 Roland Orre mars 25, 2008 kl. 6:17 f m

  Förslaget att andra kanaler än SVT skall få göra public service är väldigt väldigt dåligt, eftersom det medför att public service och reklam kan komma att blandas i samma kanal.

  Jag hör förvisso inte till de som tittar på TV, har inte ens någon TV idag, men på den tiden jag gjorde det, var det smärtsamt med all denna reklam på alla kanaler förutom TV1 och TV2.

  Reklam är jobbigt, jag liksom många jag känner använder alla möjliga spamfilter och browser-filter för att slippa den när jag är ute på webben i alla fall. Låt de stackare som tittar på TV ha kvar ett reklamfritt alternativ. Om ni satsar på mer public service, ta då bort den jämrans reklamen och finansiera kanalen helt och hållet, men reklamfinansiering är av ondo. Det som borde försökas med istället är en community-driven kanal i så fall. En kanal som ej är reklamfinansierad men drivs av entusiaster. Det intresset finns säkert.

  Behovet av reklam är något som kommer att självdö inom några år, när nya kraftfullare affärsmodeller kommer till stånd. Vår Wish-IT ® modell tex, är en av många vägar till en modern marknad vars innovation och skapande drivs av kunderna. Makten ligger nu hos de stora företag som betraktar kunderna som konsumerande marionetter istället för det naturliga att de skall ingå i processen att skapa produkter. Den nuvarande marknaden är inverterad.

  Roland Orre, IT-forskare och forskningskonsult

 2. 2 Jonas Sigedal mars 25, 2008 kl. 1:59 e m

  Roland: Intressant. Du har inte funderat på att starta en sådan kanal (coomunity-driven), eftersom du verkar insatt i ämnet? Annars blir ju problemet ofta att någon annan skall göra det, och att vi hemfaller åt att tycka att det är ok med tvångsfinansierad TV. I ditt fall berodde detta på reklamen, någon annan åberopar kvaliteten. Kärnan i frågan är ju dock det moraliskt riktiga i att ha statligt producerad media, och på den punkten tycker jag att det är glasklart vad som är rätt och fel. Därtill är jag övertygad om att SVT: stora dominans försvårar och kväver tv-marknaden, även sådana alternativ som du efterfrågar. För det som staten sysslar med, det finns det ju ingen anledning för oss andra att syssla med, eller hur?

 3. 3 Daniel Lindsäth mars 28, 2008 kl. 8:10 f m

  Varför verkar svenskar tro att de enda alternativen som finns är 80 % reklam och statligt våld?

  Skapa ett par riktiga betalkanaler om ni vill slippa se på reklam. Gör en kanal som drivs helt eller delvis av donationer och sponsorer. Gör ärligt talat vad fan som helst, men sluta tvinga ANDRA att betala för ert eget TV-tittande.

 4. 4 Jonas Sigedal mars 28, 2008 kl. 10:47 e m

  Daniel: Jag håller med fullständigt. Folk har glömt bort alla de former som frivilligt samarbete kan ta sig: stiftelser, föreningar, företag, välgörenhet, intressegrupper osv…
  Delvis är detta säkerligen liberalers eget fel. Vi fokuserar alltför ofta på ekonomin, som är ett resultat av frivillighet, istället för frivillighet, som möjliggör ekonomi, vid sidan av flera andra fredliga samarbetsformer.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: