Skrota embargot så faller diktaturen på en eftermiddag

Tillvaron är intressant såtillvida, att hur fattigt ett land än vara månde, hyser det likväl inom sina gränser alltid nog med resurser för att en diktator, likt den nu avgående Fidel Castro, kan roffa åt sig nog för att leva ett liv i fullt godtagbar lyx. Idén om att försvaga en diktatorial regim genom att isolera den från omvärlden må låta klok, men om inte annat borde dryga fyrtio års empiri i fallet Kuba samt att ett land som Nordkorea självmant och med ”framgång” valt isoleringen, vara ett belägg för motsatsen. Snarare torde sagda åtgärd vara den enskilt främsta anledningen, frånsett möjligen herr Castros egna igelmässiga egenskaper, till att Cuba ännu är en diktatur. Med framgång har den store ledaren slagit mynt av handelsembargot för att främja sin egen plats som den jämlikaste bland jämlikar och öns rikaste man.

En ersättare, till exempel brodern Raoul Castro, vars namn var gång jag hör det för tankarna till någons okände bror i en amerikanska day-time såpa, kommer åtminstone inte initialt att åtnjuta samma stöd som sin föregångare bland allmogen. En allmoge som, om den plötsligt i massiv skala erbjöds olika tandkrämssorter, bilreservdelar, dataspel och andra saker som den västerländska marknadsekonomin har att erbjuda, säkerligen kommer att visa sig lika ytlig/mänsklig som resten av världens befolkning och vända socialismens kärva strävan ryggen till förmån för alla de saker som egentligen gör livet värt att leva. Fidel skulle kanske med några lugnande ord ha kunnat få sina barn att inse det orättfärdiga i denna vedervärdiga materialism, men hans mindre framgångsrike bror? Knappast.

Om jag blev Förenta Staternas näste president vore ett skrotande av handelsembargot den första åtgärd jag skulle vidta. Tråkigt nog lär detta knappast ske om McCain blir vald, därvidalag är hans band till exilkubaner alltför starkt.

Niklas Elert

Fidel figurerar för övrigt ett flertal gånger i det liberala eposet Germania, författat av undertecknad och Jonas Sigedal. De första tolv kapitlen finns tillgängliga för nedladdning i ljud- och textformat.

Andras tankar om den fortsatta utvecklingen.
Fidels pessimistiska syn på framtiden: förbered er alltid på det värsta.

Annonser

1 Response to “Skrota embargot så faller diktaturen på en eftermiddag”  1. 1 Castro har rätt! « Germania Trackback vid februari 22, 2008 kl. 8:16 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: