Det finns ett civilsamhälle…

… och därtill ett som verkar ha förstått sin uppgift!

Det är faktiskt glädjande att läsa om Erika Eriksson och hur hon i egenskap av allergiker nekats att äta medhavd mat på en restaurang. Tråkigt för henne personligen, såklart, men artikeln och de som uttalar sig däri verkar ha förstått att detta är en civilsamhällelig fråga. Inte ett ord om att med ny lagstiftning tvinga restauranger att tillåta medhavd mat för allergiker inom ramen någon diskrimineringsprincip, och ej heller bannande pålagor från berörda myndigheter (visserligen något absurt i sig att ha något så förmyndande och barnsköterskestatligt som ett Livsmedelsverk) utan ett rakt igenom ganska konsekvent resonemang om att detta gör man upp om i vardagliga situationer.

Läsaren kanske tycker att detta är självklart och att jag höjer på ögonbrynen för ingenting, men i ett land där allting är politik och där man ser strukturer och diskriminering i allt så känns det faktiskt lite märkligt att ingen populistisk politiker går ut och kräver nya regler. Civilsamhället i stort måste däremot förstå att deras uppgift är att bevaka frågor som intresserar dem och som det inte är politikens uppgift att bevaka, istället för att agera lobbyorganisationer och försöka få staterna att ta över deras jobb.

Så, en eloge till alla de som sliter i intresseorganisationer och andra sammanslutningar för saker ni tror på. Det är på så sätt vi når ut och kan sprida vår moral och våra värderingar, inte genom initierande av våldsmonopolet. Många har förletts att tro att marknadsekonomi är liberalens enda utgångspunkt, när marknadsekonomi egentligen är namnet på det ekonomiska system som växer fram om man inte med våld tvingar fram något annat.
Frihet kommer alltid först.
Vad man gör med denna frihet är en fråga för var och en, och inte för mig att värdera. Jag anser dock att stor är den människa som lever sitt liv i linje med sina egna ideal, om det så må vara att bli kapitalist, hjälparbetare, läkare, lärare, konstnär eller författare. Liten är den människa som höjer sina ideal över andras och söker påtvinga dem dessa. I ena änden av skalan har vi politiker i alla former och färger som säter agendan och försöker styra och påverka våra liv efter ett mål de själva satt upp. På andra änden av samma skala har vi envåldshärskare som förslavar hela länder för sin egen njutnings skull.
Skillnaden finns, men principen är den samma.

Jonas Sigedal

I boken Germania figurerar för övrigt ett flertal herrar som inte riktigt förstått statens gränser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: