Jag vill se en europeisk nattväktarstat

Tony Blair ämnar tydligen försöka bli Europas första president. Nog utgör han det slag av ledare som skulle behövas bland insuttna, korrupta, maktpolitiker nere Bryssel. Och nog vore det bra för unionen att ha ett konkret ansikte utåt, ett ansikte som förtjänat sin plats på något sätt och inte är någon mystisk kompromisskandidat mellan stats- och regeringschefer. Eller just det, det är ju så presidenten skall tillsättas. Vi får hoppas att titelbytet på något sätt kan få ämbetet att framstå i lite bättre – och framförallt tydligare – dager.

Jag föreslår däremot en total skrotning av det liggande fördraget och framtagandet av en ny konstitution som tydligt avgränsar unionsnivåns befogenheter. En europeisk förbundsstat, där den centrala makten (i Bryssel, eller någon annanstans) enbart administrerar de verkliga nattväktarstatsfunktionerna; ett skyddande paraply över sina medlemsländer. Detta skulle innebära en försvarsallians eller snarare ett gemensamt och enda försvar, en federal polisstyrka för vissa typer av brott, samt ett domstolsväsende, tänkt att skydda våra rättigheter. Det enda EU bör och skall göra borde vara att se efter sina medborgares rättigheter, och försvara sina medlemsstater och invånare mot angrepp utifrån.
Denna europeiska nattväktarstat skall styras av folkvalda representanter, gärna enligt amerikansk modell med ett hus som väljs på lång tid vilket minskar risken för populism och evigt kampanjande. Därtill skall den ledas av en folkvald president, med tydligt avgränsade befogenheter, som representerar unionen, sköter utrikespolitik och leder statens arbete. Nattväktarstaten skall se till så att den inre marknaden upprätthålls av gemensamma lagar, hålla unionen öppen och förhindra och lösa tvister mellan delstaterna.
Mer behöver unionen inte göra. Alla andra former av samarbeten över statsgränserna kan och får ske helt fritt under nattväktarparaplyets skydd. Vill delstaterna samarbeta i miljöfrågor, så visst. Vill de samarbeta i regionala utbildningsfrågor, varsågoda! Inga av dessa områden kräver alla medlemsstaters medverkan, och kan ske på helt frivillig grund. Det enda EU skall kunna tvinga sina medlemsstater till är att efterleva de konstitutionella principer som ovan fastslagits.

Det är avsaknaden av maktbegränsningar som gjort EU till den svällande regleringsflodhäst den är idag! Fram för en liten och glasklar konstitution.

Jonas Sigedal

En alternativ utveckling för Europa kan ni läsa om i Germania, vars tolv första kapitel finns tillgängliga online, att lyssna till eller läsa. Här är första kapitlet, bara att sätta igång!

Annonser

0 Responses to “Jag vill se en europeisk nattväktarstat”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: