Sosseadeln har talat – Lyd!

Ett av de tydligaste exemplen på regleringsiver och politisk övermakt såg jag idag, då jag i SvD tog del av Marie Granlunds (s) fräscha och friska idé om att förbjuda frivilliga bidrag till friskolor! Tänk vilket nytänkande sätt att vilja använda sin makt på: förbud! Genom att använda lagen och statens våldsmonopol, så kan vi med hot om sanktion reglera sönder en frivillig företeelse och ett frivilligt utbyte av värden!

Förslaget saknar all tillstymmelse till rättsstatlig grund. Borde inte sådant här politiskt klåfingreri vara konstitutionellt förbjudet, kan man tycka. En frivillig transaktion mellan två intressenter, som på intet sätt kommer tredje part till skada, kan omöjligen förbjudas.

Därtill finns det en annan, nästan än obehagligare dimension av Granlunds totalitära makt- och regleringsambitioner. I artikeln (och i en tidigare) omnämns en mor till ett barn på skolan, som upplevt skolans jakt på pengar som hetsig och alltför intensiv. Detta är givetvis tråkigt för de inblandade, men också något för just de inblandade. Alla former av transaktioner innefattar förhandlingar, förslag, informationsutbyte och förändringar. Så är det att förhålla sig till frivillighet, och om något tvång förefaller att ha upplevts, då är man fri att pröva ärendet i domstol. Det finns nämligen tillräckligt mycket som är olagligt idag ändå.

Trivs man inte i sin förhandlingsposition, som modern uppenbarligen inte gjorde, finns flera vägar att gå. En väg, som hon ju bevisligen beprövat, var att gå till pressen. Förstår inte Granlund att denna kontakt med pressen kanske är ett sätt att belysa problem och göra dem enklare att lösa i den uppkomna situationer, inte fungera som språngbräda för en fanatisk förbudshets!

Jonas Sigedal

Såhär på helgen rekommenderar jag Germania, en liten liberal verklighetsflykt, bort från denna sönderreglerade verklighet…

Annonser

6 Responses to “Sosseadeln har talat – Lyd!”


 1. 1 Alex januari 12, 2008 kl. 4:09 e m

  Det värsta här är frågan om det bara är friskolor som sks förbjudas att ta emot frivilliga bidrag, eller skolor. Även kommunala skolor har klasskassa. Dessutom framgår det inte vad pengarna ska användas till. Klasskassa eller skolans driftskostnader?

 2. 2 Christer januari 12, 2008 kl. 5:52 e m

  Det handlar egentligen inte om pengarna, utan om segregationen som uppstår. Det blir oundvikligen en viss sorts elever som söker sig till dessa skolor.

  Att livet inte är rättvist, att vissa elever har föräldrar med gott om pengar och engagemang medan andra inte har det, är inget vi kan undkomma; men vi kan försöka ha en jämställd grundutbildning för alla. Det inkluderar att alla ska känna sig välkomna i alla skolor.

  Att föräldrar sedan använder sina pengar till att t ex anställa någon som hjälper barnen med läxor eller till att köpa datorer och litteratur som gör att de lyckas bra i skolan är bara positivt.

  Frivilliga donationer uppfattas lätt som ett krav, och framförs ibland på det sättet. Dessutom är skillnaden på en ”frivillig transaktion mellan två intressenter” och ”bestickning” eller ”muta” hårfin… Vad händer om jag vill lämna en frivillig donation till en tulltjänsteman som precis står i begrepp att öppna min väska? Risken är stor att jag blir dömd får mutbrott, eller hur?

 3. 3 Christer januari 12, 2008 kl. 5:54 e m

  Alex: Kommunala skolor får inte ha klasskassa. Det måste vara föräldrarna som sköter sådant helt utan inblandning av skolans personal och verksamheten måste ske utanför skoltid.

 4. 4 Jonas Sigedal januari 12, 2008 kl. 10:16 e m

  Christer: Ja, självklart kan du bli dömd till mutbrott i tulltjänstemannasituationen. Min poäng är att varje enskilt fall måste få bedömas för vad det är. Det kan ha förelegat felaktigheter och tvivelaktigheter i detta, vad vet jag. Jag är inte insatt i detta fall, men principen om frivilliga överenskommelser måste få råda. Domstol får avgöra gränsfallen. Något generellt förbud för dylika gåvor är det jag ställer mig emot. Bara för att problem kan uppstå skall inte hela verksamheten utregleras.

 5. 5 Christer januari 13, 2008 kl. 5:02 e m

  Jag tror inte att någon är ute efter ett ”generellt förbud för dylika gåvor”, det handlar om att det ska vara förbjudet att uppmana till gåvor. Det är själva uppmaningen som gör att det antagligen inte upplevs som helt frivilligt, särskilt inte om det skickas ut påminnelser. Någon skrev ju t o m att de elever vars föräldrar inte hade betalat in den ”frivilliga” avgiften ropades upp i skolans högtalarsystem med mobbing resten av skoltiden som resultat.

  Du skriver: ”Trivs man inte i sin förhandlingsposition, som modern uppenbarligen inte gjorde, finns flera vägar att gå.”, men man ska inte behöva befinna sig i en ”förhandlingsposition” med skolan. Är man i den situtionen så talar vi snarast om en privat skola, och då ska den inte finansieras med skattemedel.

 6. 6 Jonas Sigedal januari 13, 2008 kl. 8:21 e m

  Christer: Semantik.

  Med förhandlingsposition menar jag varje given situation då man ställs inför ett beslut om att genomföra ett frivilligt, ömsesidigt utbyte av värden. Jag diskuterar principen, inte det enskilda fallet (som mycket väl kan vara på gränsen, vad vet jag).


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: