Gratis entré är inte ett dugg gratis

När detta skrivs har 82 % av de som svarat på DN:s läsarenkät sagt att de anser att museientréerna skall vara gratis. Jag frågar mig vad de förställer sig med detta, i beaktandet av att den så kallade fria entré som funnits inte alls varit en fri sådan, utan finansierats av skattebetalaren. Att antalet besökare blivit 1,5 miljoner färre sedan den skattebetalande entrén avskaffades är i mitt tycke inte ett problem överhuvudtaget, utan enkom en signal till de aktuella muséerna att de bör skärpa sig om de vill dra folk.

Naturligtvis är detta omöjligt att förstå om man anammar Leif Zerns synsätt att konsumenten inte är lika viktig som medborgaren, men det faktum att den genomsnittlige kulturkonsumenten snarare är överklasstanten på Östermalm än arbetarpappan i Herrängen kanske också skulle få den marxistiske kulturvurmaren att förstå att det är orättfärdigt att lasta över denna påstått fria kostnad på andra människor än de som avnjuter den? Slutklämmen: vad har någon för rätt att kräva pengar av någon annan för att finansiera någonting alls?

Niklas Elert

Annonser

7 Responses to “Gratis entré är inte ett dugg gratis”


 1. 1 jj.n januari 10, 2008 kl. 8:33 f m

  Det är tveksamt om du varit på några muséer överhuvudtaget om du tror det är mest rika östermalmstanter där.. Hade du skrivit om de hutlösa subventionerna t ex Dramaten och diverse operauppsättningar får, då hade jag kanske hittat någon logik i det du säger.

 2. 2 germaniablogg januari 10, 2008 kl. 10:46 f m

  jj.n; Nu handlade ju Zerns artikel om just teatern men den var ju lite off-topic. Jag menar att den genomsnittliga kulturkonsumenten inte är detsamma som den genomsnittlige skattebetalaren, och således bör denne senare inte tvingas betala för den förstnämndas nöjen. Jag förstår inte varför logiken i det jag säger försvinner oberoende av vad det är för demografi på de där muséerna du menar att jag aldrig har bevistat? Faktum kvarstår: vad har någon för rätt att kräva pengar av någon annan för att finansiera någonting alls? /Niklas

 3. 3 Jacob januari 10, 2008 kl. 1:12 e m

  hmmm… om nu föremål på museum är statliga, dvs ägs av staten – rent tekniskt, äger inte alla dom då?

  varför ska man behöva betala för att titta på något man redan äger? är det bra moderatpolitik? har människan myntinkast för sin egen bokhylla också?

 4. 4 Jonas Sigedal januari 10, 2008 kl. 8:50 e m

  Jacob: Lite socialism kan aldrig motivera mer socialism.

 5. 5 Peter A januari 10, 2008 kl. 9:53 e m

  Jacob, medborgarna äger inte staten. Staten administreras av folkvalda representanter, det är allt. Jag varken förfogar över, kan sälja eller köpa något av det som ägs av staten.

  Lika lite som du äger statens egendom, lika lite är du chef över statens personal. Dvs du kan inte kräva att skådespelare avlönade av staten skall hoppa bara för att du säger så.

  Liberterianer ser ju helst att staten inte äger något överhuvudtaget utöver det som krävs för att de skall kunna utföra sin nattväktarfunktion.

 6. 6 jacob januari 11, 2008 kl. 1:04 f m

  Spännande. Motsvarar statens ägande (kronans ägande?) nuförtiden typ det som på engelska (kan tyvärr inte svenska termen) heter ”Allodial title”.

 7. 7 u-dal januari 15, 2008 kl. 1:05 f m

  Var inte meningen med gratis inträde till diverse museum ett fint initiativ för att locka till sig en helt ny målgrupp? Folk som annars ligger på soffan kan gratis ta del av en helt ny värld av kunskap som de tidigare inte hade råd till utan ”endast” överklasstanten från östermalm. Bara för att folk väljer att inte gå till museum betyder väl inte direkt att vi ska demontera den delen av vårt nationalarv som för tillfället inte är ”het” i allas ögon.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: