Låt folk äta vad de vill

Få saker brukar ge upphov till sådan moralpanik som just mat. Varje dag kan man läsa om hur lite grönsaker man äter, hur för mycket socker och fett man stoppar i sig och vad man borde äta istället. Närproducerat, ekologiskt odlat, rättvisehandlat, obesprutat och klimatsmart, ja, maten har i sanning skänkts många nya egenskaper förutom dess syfte att mätta och skänka energi såväl som tillfredsställelse. Mat är politiskt laddat, med jordbrukssubventioner, tullsystem och statliga prisdumpningar i tredje världen tänkte att garantera västlig självförsörjning av livsmedel. Det finns någon idyllisk bild inom oss, en bild från de dagar då man tog kärran till byn och köpte några fina tomater, lite saltat kött färsk fisk. En bild som berättar om ett långsiktigt hållbart jordbruk, harmoni med naturen och massor med annat trams som i själva verket innebar svält, sjukdomsepidemier och lidande för massorna. Om skörden slog fel, ja då kunde det vara kört. Om kronan omfördelade lite potatis, ja då omkullkastades näringskalkyler för flera år framåt.

Teknisk utveckling, effektivare skördesystem och produktivare jordbruksmaskiner- och arbetare har gjort maten relativt inkomst billigare och billigare, och denna process fortgår än idag. Därför är det glädjande att USA:s livsmedelsverk (förvisso ett onödigt verk i sig) ger grönt ljus för klonad mat på marknaderna. Kloning, i kombination med syntetisk odling av kött såväl som genmodifierade livsmedel tillhör spjutspetsar inom de nya tekniker som är tänkta att förenkla och förbättra våra liv. Ännu billigare mat, ännu större produktion, ännu fler mättade munnar och minskande svält.

Om marknader får arbeta som de är tänkta, det vill säga. Alla har olika preferenser inför nymodigheter såsom kloning och genmanipukering, varför detta är företeelser som lämpar sig ytterligt väl för konsumentmarknader. Låt folk få äta vad de vill. Mina eller dina uppfattningar och känslor inför nya former av livsmedel behöver inte nödvändigtvis sammanfalla med någon annans.

Livsmedelsbranschen lider ju dock som sagt stora kval i och med de tunga regleringarna. Slopa dessa över hela registret: subventioner, tullar, regleringar, förbud, såväl som statliga livsmedelsrekommendationer och förslag om sockerskatt. Mer om matalarmism här och här.

Uppdatering: I DN rapporteras nu om hur en kombination av skattehöjning och reglerade jordbruksmarknader kommer att leda till kraftigt höjda ölpriser.

Uppdatering 2: Tydligen dömer EU:s etikkommission EGE ut klonad mat som etiskt oförsvarbar. Jaha? Bara sådär rent generellt? Vad är det för klåpare (professorer tydligen) som fått för sig att etiskt är objektivt? Det beror väl på med vilken filosofisk skola och med vilken etik man angriper problemet? Du djur enligt mig inte har några rättigheter är kloning för mig verkligen inte en etisk fråga. Och det är ju också där poängen ligger. Alla bär vi på olika värderingar och moral, och denna inre kompass och vår egen känsla för vad som är rätt och fel – för just oss – måste vägleda oss. Därför borde var och en besvara frågan huruvida kloning är etiskt försvarbart för sig själv, och inte börja moralisera och döma andra.

Jonas SigedalGermania är en bok där politiker bygger sin makt på löften om mycket omfattande regleringar.

Annonser

0 Responses to “Låt folk äta vad de vill”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: