Klimatet är självklart viktigare än de som svälter

Vi har nu kommit till en punkt där klimatförändringarna kommit att uppfattas som den enskilt viktigaste frågan kring vår egen och vår planets framtid. För en tid sedan menade jag i ett inlägg att detta var ett blott alltför tydligt exempel på faran i att agendan för forskning bestäms på central nivå, eftersom detta skapar en snedvridning inte bara på forskningsområdet utan också på ett flertal andra plan.

Ett exempel på detta är den storskaliga satsningen på etanol, förordad och sponsrad från högre ort (bland annat Bushadministrationen). På en fri marknad kan man genom mer eller mindre lyckade satsningar genom en process av kreativ förstörelse komma fram till vilka lösningar som är gångbara, hållbara och kostnadseffektiva. Att artificiellt på central nivå bestämma vilken utveckling som bör premieras framför andra leder däremot ofrånkomligen till obehagliga konsekvenser, eftersom ingen enskild plan är så bra att den kan förutse allt.

Konsekvenser av biosatsningen rapporteras idag i DN. Matpriserna har drivits upp till rekordnivåer. Resultatet är skrämmande:

– Ett barn kan leva ett år på den mängd majs som går åt för att göra 50 liter etanol, sade (Jean Ziegler, som leder FN-projektet ”Right to Food).Utvecklingen där vi utnyttjar åkermark för att göra drivmedel beskrev han som en ”total katastrof för dem som svälter”. En rad tungare forskare i USA och Europa har kommit fram till liknande slutsatser, att satsningen på etanol gjord av spannmål inte gör någon klimatnytta, och att den riskerar att leda till hungerkatastrofer när allt mer arealer tas i bruk för produktion av bioenergi. Det tränger undan basen för matproduktion och driver upp priserna på majs, vete, sockerrör och andra stapelvaror. I kombination med stigande oljepriser ger det dubbel skadeeffekt bland världens fattiga, menar de. De amerikanska ekonomiprofessorna C Ford Runge och Benjamin Senauer varnade i somras för att produktionen av biobränslen hotar att driva flera hundra miljoner människor mot svältgränsen.

Niklas Elert

Läs även Germania, ett humoristiskt liberalt epos där många förespråkare för allehanda olika planer får komma till tals.

Annonser

4 Responses to “Klimatet är självklart viktigare än de som svälter”


 1. 1 seven december 16, 2007 kl. 1:56 f m

  Du ska för det första inte tro på allt du läser – det är knappast värre att göra etanol av grödor än att t ex röka dem eller överkonsumera socker i den rika världen. Även om det skulle varit sant – har du en aning om hur många människor som kommer svälta – eller lida på andra sätt när klimatet förändras?? Det kommer helt säkert att vara många. Det här är bara ren Bullshit

 2. 2 CC22 december 16, 2007 kl. 3:38 f m

  Kommande rubrik: En påse Ahlgrens bilar svälter ut 3 afrikanska barn.

 3. 3 Jonas Sigedal december 16, 2007 kl. 4:39 f m

  Ja var ska man början. Herr seven: poängen i herr Elerts inlägg har inte att göra med hur effektivt det är att odla endera grödan eller ej, utan belyser faran i att centralisera och detaljstyra den forskning och utveckling som ska ta fram alternativen. Det finns självklart ett marknadsekonomiskt utrymme för etanol och liknande produkter, men genom subventioner och andra omfördelningar så kommer det helt enkelt att löna sig mer att framställa etanol än mat – relativt sett – varför matpriserna oundvikligen kommer att stiga, som en konsekvens av en tunnelseende politik. Stigande matpriser leder till mindre marginaler i hushållen vilket föranleder sämre total ekonomi och i förlängningen minskat investeringskapital till nya innovationer. Politisk likriktning av forskning för oss alltid in i en återvändsgränd, av vilket slag den än må vara.

 4. 4 germaniablogg december 16, 2007 kl. 1:10 e m

  Seven; du skrev: ”har du en aning om hur många människor som kommer svälta – eller lida på andra sätt när klimatet förändras??”
  Skall jag tolka detta som att du instämmer i min rubrik,dvs att klimatet är viktigare än att människor svälter.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: