Palestina skulle kunna bli snuskigt rikt

Claes Arvidsson skriver i dagens SvD om en ny rapport, Future Economic Relations ­Between the Palestinian and ­Israeli Economies, som målar upp en vision kring de möjligheter som finns för ett framtida ekonomiskt samarbete mellan en israelisk och palestinsk stat. Tänkvärt i synnerhet för de som tror att alla palestiniernas problem skulle försvinna om bara de där hemska judarna försvann, eller i alla fall lämnade dem ifred. Man behöver inte blunda för de övergrepp som begås från israeliskt håll i nuläget, för att konstatera de extraordinära möjligheter som faktiskt finns för palestinierna i att ha en rik, högteknologisk granne med stabil demokratisk grund. Om de bägge länderna bara kunde få tummen ur röven, ändan ur vagnen, eller vad man nu vill kalla det, sluta skylla alla sina bekymmer på motparten, och börja handla med varandra.

Med ett frihandelsavtal som bas skulle på tio års sikt den ­palestinska ekonomin – främst jordbruk och turism – genomgå ett mirakel. Inte minst viktigt är att man ser en möjlighet att knäcka arbetslösheten. Utan tvivel är det den palestinska misär­ekonomin som har mest att vinna, men även för den israeliska ekonomin väntar ett lyft.

Oavsett om detta avtalkommer till stånd, eller om det hindras av en eller bägge parters idioti, har palestinierna trots detta större möjligheter att själva skapa sig sin egen framtid om de klipper sig och skaffar sig ett jobb, istället för att fortsätta lyssna på galna sekterister som indoktrinerar ungdomen, att iförda bombbälten vallfärda över gränsen för att skada den sionistiska bläckfisken. Se på empirin för lilliputtstater. Läs denna artikel om Gazas potential att få högre välstånd, signerad av Staffan Heimersson. Att detta i vår tid inte är någon orealistisk utopi exemplifierar han med Singapore:

På pappret en omöjlighet. Ett utdikat träsk i tropikerna med samma häftiga regnskur vid exakt samma tidpunkt på eftermiddagen året runt. Singapore, som bara är gnuttan större än Gaza och har tre miljoner invånare, var en del av det större landet Malaysia. Mot sin vilja drevs det 1965 till självständighet. Skälet var rasistiskt. Singapore hade för många kineser, när Malaysias största folkgrupp, malajerna skulle gynnas genom positiv särbehandling.Tack vare disciplin, globalisering, investeringsvilja och uppfinningsrikedom har Singapore på fyrtio år blivit ett av jordens rikaste och mest jämlika samhällen.

Kontentan: även om man har rätten på sin sida, och även om man har all fog i världen att känna harm, ilska och hat över övergrepp i det förflutna, måste man i slutändan själv bygga sig en framtid.

Niklas Elert

Läs även Germania

Annonser

2 Responses to “Palestina skulle kunna bli snuskigt rikt”


  1. 1 rasmus december 14, 2007 kl. 12:10 f m

    Ok, helt rätt att Singapore lyckats bra med dåliga förutsättningar. Men har man en liten gnutta kritiskt tänkande bör man samtidigt tänka ett steg längre än så. Ett av jordens mest jämlika samhällen stämmer knappast om man tänker på i vilken fattigdom gästarbetarna i landet lever. Att de, tillsammans med politiska motståndare, städats bort från de fina skyskraporna och rena gatorna bör man ha i åtanke samtidigt som man beundras av deras ekonomiska framgång.

  2. 2 germaniablogg december 14, 2007 kl. 1:06 f m

    rasmus; tack för att du komplicerar bilden, alltid välkommet. Singapore är naturligtvis långt ifrån ett perfekt land i demokrati- och rättighetsavseenden, men var skulle du helst föredra att leva i valet mellan det och Palestina? Allt annat lika är det alltid att föredra att leva i ett land med högre välståndsnivå.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: