Rikedomens praktiska nytta

Jag ämnar skippa värderesonemanget för att istället påpeka den nytta som enorma, privata förmögenheter har för ett samhälle.

Först och främst som investeringskapital. Nya idéer, företag, expansioner och uppköp måste finansieras på något sätt, och vissa idéer kräver mycket stora resurser. Starka kapitalackumulationer möjliggör sådana projekt, mycket rika privatpersoner krävs för att det överhuvudtaget skall finnas möjlighet och vilja att ta risker med stora belopp.
Just de extremt stora förmögenheterna kan initiera projekt av sådana omfattningar att det annars hade varit omöjligt. Jag tar herr Branson och dennes Virgin Galactic som exempel. Frivilliga initiativ i rymdprojekt lär vi inte se om inte mycket kapitalstarka individer med lite galna idéer finns.

För det andra skapas ett utrymme för välgörenhet av mycket stora mått, såsom Bill Gates fond, innehållandes tiotals miljarder dollar, och sällsynt mer effektiv än statligt administrerade biståndsprojekt.

För det tredje finns en viktig politisk dimension i detta. Att enskilda kan bli så rika att deras förmögenheter anses vara av nationellt intresse, kan fungera som ett skydd för äganderätten.

För det fjärde återspeglar krasst nog förmögenhetens storlek hur mycket värden någon skapar ”på andra sidan” (även om dessa värden är betydligt större) i form av arbetstillfällen, försörjda familjer, billiga produkter, ökad levnadsstandard etc. Ju rikare någon är, desto större värden har denne typiskt sett skapat för andra. Det lilla man får behålla kan vara mycket, men nog har man förtjänat det.

För det femte kan extremt rika inspirera och uppmuntra människor till fortsatt skapande, det faktum att man kan bli så rik kan i sanning fungera som en drivkraft för många.

Sist men inte minst behövs dessa stora kapitalackumulationer i tider av ekonomisk kris, då privata, förmögna investerare går in när andra flyr börser och marknader, för att återställa kaoset till ordning. Tunga privata förmögenheter fungerar således som ”hedger” för hela ekonomin, det ekonomiska egenintresset skapar en säkerhet mot att allt investeringskapital inte försvinner i och med en börskrasch.

Finns säkerligen mängder av fler praktiska skäl till varför extremt rika behövs. Några förslag?

I Germania figurerar faktiskt världens rikaste man, James Arlington. Herr Arlington har alltid bespottats just för sin rikedom och för sitt värv, och väljer att slå in på en altruistisk bana, till förtret för världen och dess folk.

Annonser

0 Responses to “Rikedomens praktiska nytta”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: