Välgörenhet kan i sanning uppmuntras

Marknader är överlägsna alla andra fördelningssystem, just eftersom de har den funktionen att båda sidor vinner, samt bygger på frivillighet. Pengar, som signalerar ett någorlunda objektivt värde av transaktionen, är starka signaler om varor och tjänsters värden.

Marknadens syfte är dock inte att lösa alla problem i samhället. Marknaden är resultatet av fria människors vilja, inget universalrecept för att uppfylla allt mellan himmel och jord som människor säger sig behöva och kräva. Många inom vänstern tror ofta att liberaler alltid förespråkar marknader just därför att de löser problem. Så är inte fallet. Visserligen löser marknaden mängder av problem enbart genom denna enkla funktion som mötes- och bytesplats för värden, men liberalen kan ibland överanstränga sig för att förklara hur extrema situationer – såsom hur en utblottad får mat för dagen – kan hjälpas av en marknad.

Jovisst, en friare arbetsmarknad och en högre konkurrens skänker självklart dessa människor större möjligheter på lång sikt, men hur klarar hon sig på kort? Ivrig att försöka förklara detta, hemfaller liberaler ibland åt att förorda statens roll här, som för att slinka undan sina ideal bara för en kort stund, för att det är enkelt.

Men som tur var har liberalismen ett mycket enkelt och praktisk svar på just hur frivillighet löser den här typen av problem, nämligen solidaritet. Då åsyftar jag inte den socialistiska definitionen av solidaritet, som innebär att man måste tvingas och bestjälas för att vara solidarisk. Istället syftar jag på hur vi människor är: medkännande, generösa, omhändertagande och engagerade. Självklart tror jag att vi är det av egennyttiga skäl, men det spelar mindre roll. I verkligheten beter sig och agerar människor faktiskt som att de genuint bryr sig om andra. Anledningarna till detta är var och ens och helt irrelevanta för resonemanget, jag konstaterar bara hur det faktiskt ser ut.

När staten fråntar människor den här möjligheten att ta civilsamhälleliga initiativ, bryr vi oss naturligt nog mindre. Jag har då inte skådat någon välgörenhetsfond för att korta ner långa operationsköer, men däremot en stor reklamkampanj för ett kattsjukhus. Inget fel i att folk gillar djur, poängen är snarare att då staten tar över något, då räknar vi med att det skall skötas, varför vi slutar bry oss. Istället kräver vi staten på mer, som i sin tur stjäl mer från oss. Och så rullar det runt, tills vi glömde bort att faktiskt vara solidariska på riktigt, att det kan kännas bra att dela med sig, och att vi brydde oss om människan bredvid.

Det är därför utmärkt att frågan om avdragsrätt för gåvor nu diskuteras. Jag hoppas verkligen att alliansen lyfter den frågan. Välgörenhet i form av stiftelser, verkligt engagemang och folk som bryr sig är jättefina exempel på att valfrihet fungerar inom fler områden, något som i slutändan bara kan öka förståelsen för liberalism och frihet.

Jonas Sigedal

Idag är det för övrigt säsongsavslutning för Germania. Har ni inte hunnit börja läsa/lyssna. Då är nu ett ypperligt tillfälle att ta del av lite liberal komik!

Annonser

0 Responses to “Välgörenhet kan i sanning uppmuntras”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: