Clairvoyance i Germania. Är demokrativågen bruten?

Idén bakom vår roman Germania har funnits i dryga åtta år nu. Detaljerna har naturligtvis varierat över tiden, men ett Ryssland som faller tillbaka ner i totalitarianismens galenskap har alltid varit en av de bärande grundpelarna. Vår fiktiva Ryssland styrs av en mycket besynnerlig trojka, vars alla ingående medlemmar inte har presenterats inom ramen för följetongen ännu.

Den som dock redan låtit höra av sig är sannerligen en skräckinjagande uppenbarelse: en man med rågblont, svallande hår, svart rustning och järnmask. Han är naturligtvis aningen mer fysiskt påfallande än sin motsvarighet i den verkliga världen, Vladimir Putin, som idag föga förvånande lyckats med bedriften att föra sitt parti till ännu en storseger i parlamentsvalet.

Alla har väl sätt järtecknen alltsedan den gamle KGB-agenten kom till makten, men varenda steg i herr Putins befästande av sin egen makt har han kunnat ta utan att det rönt någon uppmärksamhet annat än bekymrade miner. Av flera anledningar – kanske främst pga diverse skurkstater av mindre kaliber som bombastiskt proklamerat att de har eller håller på att tillverka kärnvapen, såväl som den globala islamismen och alla dess företrädare, samt den i det oändliga uttjatade växthuseffekten – har idén om Ryssland som ett hot om inte försvunnit så åtminstone förpassat en bit åt sidan, till förmån för frågor som för tillfället upplevts som viktigare, såsom förekomsten av växthusgaser i atmosfären. Och nu är det för sent.

Jag är den förste att uppmuntra förakt och fördömanden gentemot Ahmadinejad, Kim Jong-Il och andra potentater som hotar oss, såväl som kraftfulla tag gentemot islamismen. Men faktum är att de i realiteten är en samling ganska impotenta herrar som styr över stater eller regioner som på sin höjd har ett stort regionalt inflytande. Ryssland däremot, har kapaciteten att spränga oss alla åt helvete flera gånger om. Putin har antagligen inte några planer på att så göra då han tycks vara en rationell cyniker, men ponera att han efterträds av någon som mer påminner om Rysslands ledare i vår roman?

Glöm inte heller vad detta Rysslands återfall till diktaturen kommer att betyda för demokratins utveckling i stort. Jag hoppas onekligen att den tredje demokrativågen kommer att fortsätta trots Ryssland, men för tillfället ser det mörkt ut för alla frihetsälskare. Björnen i öst kan mycket väl få pendeln att svänga tillbaka mot en ny våg av totalitarianism. Frågan är bara hur vi väljer att svara, i dessa oikofoba dagar då snart nog varenda människa skäms för väst och betraktar diktatorers bombastiska uttalanden och förtryck av sina egna befolkningar som uttryck för en annan kultur, vare sig bättre eller sämre än våran, eller som en följd av västs fruktansvärda förtryck och projiceringar under århundradena.

När muren föll borde ett demokratiskt, marknadsekonomiskt Ryssland ha varit den högsta prioritet. Vi fick ett totalitärt, oligarkistyrt Ryssland. Fan.

Niklas Elert

Läs boken!

freedom.jpg

Annonser

1 Response to “Clairvoyance i Germania. Är demokrativågen bruten?”  1. 1 Germania förlöjligar diktatorn Hugo Chavez « Germania Trackback vid december 3, 2007 kl. 12:41 f m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: