Operation Garbo: om Sovjet hade invaderat


På SvD Brännpunkt idag propagerar Hedersordförande i den Svenska Atlantkommitén Bo Hugemark för ett svenskt Nato-medlemskap. Han betonar hur det alliansfria Sverige under Kalla kriget faktiskt var helt och hållet beroende av att befinna sig under västs ”kärnvapenparaply”. Hade vi inte haft informella försvarsgarantier med västblocket skulle vi troligtvis sett oss tvingade att utveckla egna kärnvapen för skydd mot utländsk, det vill säga sovjetisk aggression.

Jag hör till de 80-talister som kanppt minns det Kalla kriget annat än i dess avslutande, lyckligare fas. Jag ser det emellertid som djupt omoraliskt att Sverige agerade Free Rider i det säkerhetspolitiska systemet och parasiterade på andra länders välvilja utan att tillhandahålla några egna försvarsgarantier i utbyte (även om vi idag lär skall vara det land i världen som är mest Nato-integrerat utan att inneha formellt medlemskap). Om de moraliska aspekterna skjuts åt sidan är det dock intressant att även diskutera de säkerhetspolitiska: jag har ibland försökt föreställa mig hur stor risken för en sovjetisk invasion faktisk var när det begav sig, hur ett dylikt företag i så fall skulle ha genomförts av kommunistmakten i öst, och viket utfall det skulle ha fått.

Patrick tipsade mig om Operation Garbo – En thriller om en möjlig verklighet, utgiven av Timbro Förlag i början av 90-talet. Romanen skildrar hur ett krispräglat Sovjetunionen i desperation invaderar Sverige.

Hur gick det? Stod politikerna pall? Vad hände när Gustav Näsströms kustkorvett, Johan Schwedenfeldts Viggendivision och Figge Strandlunds skyttebataljon mötte den väl förberedda fienden? Hur länge kunde Sverige hålla ut? Fick vi någon hjälp?

Tyvärr tycks Operation Garbo vara slut i lager, men med lite ansträngningar går den nog att spåra upp. Roligt att se ett annat exempel på ett stycke liberal svensk skönlitteratur, utöver vårt eget epos Germania, vars första 11 kapitel finns tillgängliga här för läsaren i text- och ljudboksversion. Man får dock förmoda att även om Operation Garbo med nödvändighet är ett spekulativt stycke prosa, så är det nog ingenting mot den absurda händelseutveckling som präglar vårt eget, satiriska epos.

Niklas Elert

Annonser

0 Responses to “Operation Garbo: om Sovjet hade invaderat”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: