En film med liberalt budskap?

Alltför sällan, kan man tycka, uttalar sig denna bloggs författare om litteratur och kultur, trots det faktum att de ju faktiskt skriver en egen bok. Den enkla anledningen till detta är väl att väldigt lite tid i allmänhet finns för att konsumera särskilt mycket kultur då man producerar egen. Sedan finns det ju också en annan baksida, nämligen att den mesta kulturen har en socialistisk slagsida.

I myllret av allmän samhällskritik i olika form, baserad på en utgångspunkt åt vänster tyckte jag mig igår se ett verk med ett mer liberalt budskap. Än mer förvånande, var att filmen därtill var en barnfilm, eller, nåja, kanske en film för dem med barnasinne: Ratatouille (eller Råttatouille, som den svenska översättningen lyder.) Man får bortse från det mycket icke-naturrättsliga faktumet att huvudrollen innehaves av en råtta som porträtteras som intelligent och emotionell. En fabel är liksom en fabel.

Hur som helst, fabler brukar ofta ha en viss människoföraktande ton över sig, ofta behandlar de konflikten mellan djur och människa som så att människan framstår som ond, och de stackars hjälplösa djuren blir hjältar. Alternativt kan en människogestalt som tar djurens parti och till exempel saboterar någons ägor för djurens skull, också räknas till hjälteskaran. Ni förstår säkert vad jag anser om en sådan moral.

I vilket fall som helst så är råttan Remy i Ratatouille annorlunda. Han beundrar människans sinne för matlagning och skapande, och drömmer om att själv få skapa med sina förmågor, och sluta stjäla för att överleva. Filmen predikar alltså klassiska liberala värden såsom att det är fel att stjäla och rätt att skapa sin egen försörjning, samtidigt som den randianskt hyllar det vackra och njutningsbara som verkliga och viktiga värden i den mänskliga tillvaron. Mantrat ”Anyone can cook!” som präglar restaurangen där filmen utspelar sig är ju också det tämligen liberalt, ett ledmotiv som uppmuntrar till att ta tag i sitt eget liv och skapa sina egna förutsättningar. Under ett stycke av filmen så leds råttan Remy till en råttgiftsbutik av sin far, då denne inte tror på människan och har valt att leva under jorden på stulen mat. Men Remy låter sig inte nedslås bara för detta, istället bestämmer han sig för – och lyckas – att övertyga sin far och alla andra råttor att människan är en god och rättrådig varelse.

En härligt frisk frihetlig fläkt i det annars mycket framstegsfientliga kulturutbudet! (Detta stämmer för övrigt också för vår bok: Germania)

Jonas Sigedal

Annonser

0 Responses to “En film med liberalt budskap?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: