Människans seger över naturen

Herre min skapare vilken hysteri det är kring ”klimathotet” som det numera kallas. Det känns lite som att ju starkare och starkare ord som olika dignitärer använder, desto större blir denna hysteri. Om någon forskare imorgon skulle gå ut i tidningen med orden: ”vi är alla döda inom ett år” skulle vi tro på det då? Jag skulle inte förvånas om folk tog denna galning på orden. Inte minst med tanke på att FN:s generalsekreterare kommer undan med formuleringen ”världen står på randen till en katastrof”.

Klimat, miljö, förutsättningar, naturkatastrofer, evolution, allt detta är fenomen som i årmiljarderna präglat och omkullkastat jorden flera gånger om. Smäller en stor vulkan av, så släpper den ut lika mycket koldioxid som människans årliga produktion. Vi får heller inte glömma, att denna koldioxid ursprungligen kommer ifrån atmosfären, att salthalten i haven får temperaturen att fluktuera snabbt över tidsperioder, att strömmar i oceanerna flyttar energi över enorma områden, att solen håller olika temperatur och avstånd till jorden, att vi själva håller på att utveckla koldioxidfilter, alternativa bränslen och en uppsjö av nya energikällor. Jorden har genom årmiljarderna bombarderats med meteorer, mörklagts av vulkansmog, förgiftats av syre (då växter ursprungligen började omvandla koldioxid), drabbats av sjukdomar och plågor, naturkatastrofer, väderomslag, jordbävningar och så vidare. Trots detta har ett ekosystem, som fått sig en och annan törn då och då, kunnat utvecklas och frambringa en varelse med kapacitet nog att vara medveten om sin egen existens, med en egen vilja, och med kraft att nyttja naturens mirakel för sina egna syften. Människans hjärna, intellekt och hennes förmåga att förstå sin omgivning, skiljer henne på ett distinkt och mycket tydligt sätt från resten av naturens under. Människan måste, för att överleva och således fortsätta vara människa, ta naturen i besittning och använda dess krafter efter sin vilja. Hon har lärt sig hur vatten och eld kan hjälpa henne istället för att dränka respektive förbränna henne, hur naturen kan förse henne med mat istället för att döda och svälta henne, och hur hon kan försvara sig mot naturens faror.

Det är detta som är civilisationens största triumf. När människor i och med Upplysningen gavs verktyg och frihet att ta tag i sina egna liv, exploderade en blomstrande utveckling och fick människan, tack vara frivillighetens kraft, att förstå och bekämpa naturens onda sidor med sin hjärna och tankekraft. Svält, sjukdom, fattigdom. PÅ två hundra år nästintill försvann dessa fenomen som mänskligheten brottats med sedan de först började stå upprätt och börja tänka. Under denna mikroskopiskt korta tidsperiod av jordens historia reste sig den största varelsen evolutionen frambringat, och bände naturens lagar efter sin vilja, fann en mening med sina liv, och skapade en tillvaro för hopp, frihet och utveckling.

Människor är fantastiska varelser, just eftersom vi kan tänka och eftersom vi har vår egen vilja. Det faktum att vi måste använda naturen för våra egna ändamål gör att vi har rätt till det; spelreglerna måste upprättas på så sätt. Den enorma segern över naturen har förflyttat oss till en position som saknar motsvarighet i historien. Denna resa uppåt får inte sluta här och nu, vi kan inte trycka på stoppknappen för att några träd utan medvetenhet om sin egen existens, för att några fiskar som sommar runt i omedvetna stim, befaras att bli offer för jordens ständiga föränderlighet. Kanske står vi inför ett skifte i naturen, kanske inte. Kanske har vi vunnit en så stor seger över naturens ondska att vår livsstil slutligen har tvingat den till att rätta in sig i ledet? Kanske (och troligen) är det bara en tillfällig hysteri som rättar till sig själv eller blåser över om några år. Kanske sker mäktiga väderomslag, som tvingar människan att fortsätta som hon har gjort sedan hon blev fri: att bekämpa naturens krafter.

Jonas Sigedal

Ta denna lördagseftermiddag och njut av lite högstående underhållning, Germania.

Annonser

0 Responses to “Människans seger över naturen”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: