Klimatalarmism – religion eller taktik?

För ett par dagar sedan skrev jag att vi har all anledning att vara positiva inför framtiden, trots alla olyckskorpar som ständigt påtalar den oundvikliga apokalypsen, med en visshet som skulle få en medlem i Jehovas vittnen att dra i handbromsen. Både SvD och DN har idag slagit upp den senaste klimatrapporten stort, och självaste Ban Ki-Moon sällar sig till de övertygade: Världen står på randen till en katastrof.

DN:s Karin Bojs beskriver dokumentet som årtiondets viktigaste. Vidare skriver hon:

Om vi missar deadlinen och temperaturen i stället stiger med fyra, fem eller till och med sex grader är konsekvenserna oöverskådliga. Regnskogar brinner ner och när de inte längre kan ta upp koldioxid går den halten i luften upp. Golfströmmen stannar av vilket rubbar vattencirkulationen på hela jorden.

Eld och floder. Tydligtvis är de i böcker som bibeln och Völuspa förutspådda katastroferna äntligen här. Sådant säljer naturligtvis tidningar. Också i dessa sekulära dagar har människan behov av lite andlighet. Denna mycket underhållande video postad av Henrik Alexandersson utforksar detta perspektiv närmare.

En annan tolkning är att det är kapitalismens kritiker som har kapat miljörörelsen. De som tidigare var övertygade om att kapitalismen skulle göra västs arbetare fattiga, och senare suga ut tredje världens befolkning, har fått bägge dessa övertygelser så fullkomligt mosade av all empiri under de senaste 200 åren, att de tvingats byta perspektiv. Ty motviljan mot kapitalismen, den fria marknaden och äganderätten kvarstår och kommer alltid att kvarstå, och nu då miljön visat sig vara det bästa sättet att driva detta antikapitalistiska, anti-globaliseringskorståg vidare, är det klart att man inte vill försitta denna underbara möjlighet till fler regleringar.

Låter jag konspiratorisk i mitt raljerande? Dessa tre kommentarer kanske visar att kapitalismens skeptiker inte verkar direkt ledsna över de möjligheter som står för dörren:

”…världsförnuft kräver en riktig, sjudundrande global kris, som ställer oss inför frågan om mänsklighetens överlevnad. Törs man hoppas på en klimatkatastrof?”

Vänsterekonomen Kenneth Hermele i Sydsvenskan (via Johan Norberg.

Men tyvärr alla marknadsliberaler, det funkar inte längre att spela struts, någon form av planekonomi är lika nödvändig som de förtalade sociala ingenjörernas återkomst. Den demokratiska staten måste ”lägga livet till rätta” för medborgarna om vi ska ha en chans att överleva som art. Till och med de mest inpiskade marknadsanhängare måste inse att det bara är stenhårda regleringar av kapitalismen och inskränkningar av vår individuella frihet att skita ned som kan rädda jordklotet. Vänstern kan otippat göra come back på randen till avgrunden.

Ann Charlott Alstadt i Aftonbladet.

Ska socialismens sovande jätte alltså väckas av droppandet från en smältande Grönlandsglaciär?

Göran Gredier i Dagens Nyheter.

Räkna med att jag med en dåres envishet kommer att fortsätta hävda vikten av fortsatt kapitalism för att människan skall kunna hantera framtidens problem, men också profitera på dess möjligheter.

Niklas Elert

Avnjut gärna vår dystopiskt humoristiska roman Germania, där socialismen också triumferar över kapitalismen, men av andra anledningar. Formatet är fulljöteong på veckobasis, och varje kapitel finns i såväl en ljud- som en textboksversion.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
Germania gavs ut 2008 på Hydra Förlag.

Germania är ett karaktärsdrivet, humoristiskt epos med liberal touche, en mörk satir som berättar om en tillvaro inte olik vår egen. I denna märkliga, skruvade värld sluter två forna antagonister en ohelig allians, och inget blir sig någonsin mer likt.

Den nyfikne kan avnjuta de första tre kapitlen här på bloggen: Läs direkt!


null


.
Germania på Bokus.
Germania på Adlibris.
Debutantporträtt med halva författarparet i SydSvenskan: Gör det ont när kroppar brister?

Sagt om Germania

"(Jag) kan garantera underhållande och bisarr läsning som överraskar, men som ändå känns märkligt bekant."

Johan Norberg, författare och globaliseringsvurmande tankesmed.


"För den som vill roa sig och lyssna till samhällssatir med liberala undertoner så finns Germania att lyssna till."

Fredrick Federley, centerpartistisk riksdagsledamot.


"Projekt av detta slag brukar aldrig överleva bakfyllan, men detta är ett undantag."

Andreas Bergh, nationalekonomisk fil dr och välfärdsforskare.


"Er bok är ett illa skrivet skämt som försvarar SSveriges (sic) utsugning av tredje världen."

Aporna, maoistisk bloggare.

Prenumerera på bloggen

Annonser

%d bloggare gillar detta: